Gubitak sarajevskog aerodroma u 2020. procijenjen na preko 13 miliona KM

22.10.2020. 15:05 / Izvor: Akta.ba
Gubitak sarajevskog aerodroma u 2020. procijenjen na preko 13 miliona KM

Otkazivanje letova i prizemljenja aviona uzrokovanih pandemijom koronavirusa pogodilo je cjelokupan aerodromski sistem.

Federalna vlada je usvojila informaciju i podržala inicijativu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija za pomoć JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo u poslovanju i očuvanju radnih mjesta.

Federalna ministarstvo prometa i komunikacija, te finansija zadužena su da poduzmu sve potrebne aktivnosti s ciljem realizacije ovog zaključka, a Federalno ministarstvo financija i da u što kraćem roku pripremi Rebalans budžeta FBiH koji će to omogućiti. 

Otkazivanje letova i prizemljenja aviona uzrokovanih pandemijom koronavirusa pogodilo je cjelokupan aerodromski sistem. 

U maju 2020. godine je zabilježeno smanjenje broja avio operacija za 81 posto, a ukupni prihodi su manji za 93 posto u odnosu na maj 2019. godine. Sve navedeno bi do kraja 2020. godine za posljedicu moglo imati smanjenje broja putnika za oko 65 posto i prihoda od poslovanja za 67 posto u odnosu na 2019. godinu.

Ukupno smanjenje prihoda od 1.1. do 31.5.2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosi oko 9,5 miliona KM, a 31.5.2020. godine zabilježen je gubitak od pet miliona KM. U istom periodu prethodne ostvarena je dobit koja je nakon oporezivanja iznosila 2,6 miliona KM. Prema svim relevantnim pokazateljima, projekcija gubitka za 31.12.2020. godine iznosi oko 13,3 miliona KM.

Procjene su da će povratak na prošlogodišnje rezultate trajati najmanje dvije do tri godine, saopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

Zbog svega ovoga se Međunarodni aerodrom Sarajevo, putem Federalnoga ministarstva prometa i komunikacija, obratio Vladi FBiH molbom za izravnu i bespovratnu financijsku pomoć.

Vlada je danas, također na inicijativu ovog aerodroma, odlučila da važeća Odluka o putničkoj taksi - naknadi za razvoj i unaprjeđenje avioprometa u Federaciji BiH neće biti primjenjivana do 31.12.2021. godine. Razlog za ovo su problemi nastali pandemijom i drastično smanjenje broja putnika.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti