Ugrožavanje privrede na bh. način: FIA za podatke o preduzećima traži 360.000 KM

26.10.2020. 14:53 / Izvor: Akta.ba
Ugrožavanje privrede na bh. način: FIA za podatke o preduzećima traži 360.000 KM

Vlada Federacije BiH je na 235. sjednici održanoj 10.09.2020. godine dala saglasnost na izmjenu i dopunu Odluke o naknadama za usluge Finansijsko-informatičke agencija - FIA.

Vlada Federacije BiH je na 235. sjednici održanoj 10.09.2020. godine dala saglasnost na izmjenu i dopunu Odluke o naknadama za usluge Finansijsko-informatičke agencija - FIA. 

Samim tim, Vlada je "aminovala" još jedno povećanje cijena ove agencije na ustupanje prava korištenja podataka i to za novih 50 posto.

Kako nam je rečeno iz Vlade Federacije BiH, predlagač ove odluke bilo Federalno ministarstvo finansija koje smo pitali za razloge njenog donošenja. Međutim, do pisanja ovog teksta, nismo dobili odgovor jesu li pri donošenju odluke imali u vidu realni sektor koji je jedan od korisnika podataka FIA-e, kao ni pojašnjenje otvara li se konstantim povećanjem cijena mogućnost za monopol ove agencije na tržištu Federacije BiH.

Upravo je to bojazan realnog sektora koji unazad nekoliko godina skupo plaća pristup podacima. Sve to, kažu, predstavlja rezultat nastojanja FIA da zauzme centralnu monopolnu ulogu. 

Skandal u najavi

No, krenimo redom. Upravni odbor FIA krajem jula je bez obrazloženja i na štetu bh. privrede na prijedlog direktora agencije Esada Mahmutovića izmijenio odluku o naknadama za usluge FIA čime je cijena standarnog seta podataka o preduzećima koja posluju u FBiH dignuta na vrtoglavih 360.164 KM godišnje. Odluku UO FIA nedavno je potvrdila i Vlada FBiH iako je riječ o neosnovanom povećanju cijene javnih podataka koji bi trebali biti u službi građana FBiH uz simboličnu naknadu.

Da je riječ o neosnovanom podizanju cijene govori i činjenica da FIA svakako ima dovoljne prihode jer od svake firme u FBiH naplaćuje njihove podatke po cijeni od 70 do 90 KM po jednoj firmi.

Svrha javnih registara je da budu servis građana, javnosti, kompanija i investitora, a osnovna djelatnost FIA je prikupljanje i upravljanje podacima o završnim finansijskim računima preduzeća u FBiH, a ne da na njima zarađuje enormne svote novca. Dizanje cijene podataka u nebesa se može lako protumačiti kao onemogućavanje zainteresovanim da do njih dođu po realnim tržišnim uslovima. Potpuno je nevjerovatno da FIA diže cijene dok ih svi drugi smanjuju, poput Registra privrednih društava koji je tokom pandemije koronavirusa naplaćivao pola takse. Za razliku od pomenutog Registra, FIA je treći put u posljednje tri godine digla cijenu javnih podataka. 

Mimo evropske prakse
 

Ponovno naplaćivanje, odnosno prodavanje ovih podataka po višestruko višim cijenama nije praksa ni u evropskim zemljama, članicama Evropske unije, pa ni u zemljama u našem regionu poput Crne Gore i Srbije koje su omogućile besplatan pristup podacima preduzeća koja posluju u tim zemljama jer su tu uslugu od tih firmi već naplatili. Osim toga, zanimljivo je da se od FIA ne može kupiti potpuni izvještaj o poslovanju preduzeća tako da ni potpuna informacija nije dostupna javnosti. Jednostavnom računicom, potpuni izvještaj bi, prema FIA cjenovniku, koštao 1.610.000 KM za sva preduzeća u FBiH, ako bi bio na prodaju u paketu. 

Većina evropskih zemalja ovakve podatke nudi besplatno ili uz simboličnu cijenu do 1 eura po kompaniji, dok FIA to naplaćuje po 8 eura (15,64 KM) po kompaniji. Ovakav pristup FIA nije ništa drugo nego pokušaj da ostvari ekstra dobit, ali i da onemogući kompanijama koje od nje otkupljuju podatke da na bh. tržištu budu konkurentne.

Ako ovakva odluka FIA ostane na snazi postoji vrlo realna opasnost da kompanije kojima je kupovinu podataka primarna djelatnost budu izbačene s tržišta, a može se tumačiti i kao klasična zloupotreba FIA-inog dominantnog položaja na tržištu i ostvarivanje monopola jer bi mogla sama diktirati cijenu svima.

Podaci o bh. preduzećima, između ostalih, potrebni su inostranim ulagačima kako bi pravili svoje analize i procjene ulaska na bh. tržište. No, mnogi od njih kada čuju cijenu ovih podataka već u startu odustaju od nakane za dolaskom na bh. tržište. Ovi podaci nisu nimalo jeftini, a prema našim saznanjima, po sadašnjem FIA cjenovniku potrebno je najmanje 100.000 KM za iole ozbiljnu analizu. FIA je pravni nasljednik AFIP-a, a osim djelatnosti prije nekoliko godina je naslijedila i cijenu od 2 KM po preduzeću koja je novim cjenovnikom skočila na 15,64 KM po preduzeću. 

Najnovija Odluka FIA-e je dosegla vrhunac u pogledu nametanja nelojalnih cijena koje imaju za cilj da eliminišu konkurenciju na tržištu. Cijene koje su navedene u ovoj Odluci su takve da ugrožavaju opstanak kompanija koje koriste informacije u svakodnevnom svom poslovanju.

Monopolski položaj

 

Zlata Mulać, direktorica firme Bisnode BH, kaže da su zvanični izvori podataka koje oni koriste u BIH FIA, APIF i Direkcija za financije Brčko distrikta i CBBH. 

"Ove agencije/organizacije, kada su u pitanju sami podaci, drže  monopolski položaj jer se oni ne mogu nabaviti nigdje drugo osim od njih. U tom smislu svako povećanje cijene bez poboljšanja proizvoda ili usluge, što je ovdje slučaj, nikako nije po standardima i regulativama EU vezanim za dominantan položaj na tržištu", ističe ona za Akta.ba.

Dodaje da Registar predstavlja centralni izvor informacija o imovinskom, prinosnom i finansijskom položaju pravnih lica i preduzetnika, obveznika predaje finansijskih izvještaja. 

Pritom su, kaže, podaci iz Registra javni i dostupni bez dokazivanja pravnog interesa uz definisanu i utvrđenu novčanu naknadu.

"Ovakvu praksu su pored BIH zadržale sve zemlje u regionu, ali je pristup izvještajima iz registra dosta transparentniji, sveobuhvatniji, jednostavniji i cjenovno prihvatljivi. Komparacije radi, cijene pristupa financijskim izvještajima u regionu se kreću od 0,50 KM do 2,00 KM po pojedinačnom izvještaju ili je omogućen otvoren pristupu što je recimo slučaj u Srbiji gdje su podaci javno dostupni i objavljeni na stranicama registra", kazala je Mulać. 

Podsjeća da Bisnode posluje u 19 zemalja širom Evrope i ima pristup službenim podacima sa svih tih tržišta. Kroz nedavno povezivanje i preuzimanje grupe Bisnode AB od strane Dun&Bradstreet proširili su pristup na više od 220 tržišta svijeta.

"Bisnode obrađuje ogromne količine podataka svaki dan i usklađuje podatke od stotine dobavljača, trenutno  imamo pristup 2.000 službenih izvora podataka koje analiziramo na osnovu potreba naših klijenata. Sve informacije se obrađuju i analiziraju u skladu s brojnim pravilima i transparentnošću informacija. U našem radu pratimo izrađene smjernice EU i redovne provjere zaštite podataka, koristimo sisteme koji su u potpunosti pouzdani u skladu sa zakonima, pravilima i propisima koji su na snazi na svim našim tržištima”, naglašava direktorica Bisnode BH.

Slično mišljenje dijeli Azra Atagić-Ćatović, direktorica portala Akta.ba koji godinama posluje na tržištu BiH s ciljem da poboljša poslovnu klimu tačnim i pravovremenim informacijama. 

"Radimo na transparentnom izvještavanju bh. javnosti, te mnoge analitičke agencije, mediji, nevladine organizacije koje prate rad javnih institucija, upravo koriste Akta.ba portal kao prvi izvor informacija za daljnje istraživačke priče. Nažalost, sa novim cijenama i stalnim povećanjem cijena iz godine u godinu, transparentno izvještavanje će biti ugroženo, što je vjerujem i krajnji cilj Agencije FIA, a to je da informacija o poslovanju nevladinih organizacija, institucija, udruženja, kao što su boračka udruženja, vladine agencije, broj uposlenih, prihodi iz budžeta, budu prikriveni. S druge strane, imate zaštićene, povlaštene organizacije, kao vjerske zajednice, za koje FIA nema podatke", naglašava ona.

Napominje da bi kompanija predala finansijski izvještaj, mora platiti Agenciji FIA za predaju bilansa stanja i uspjeha, koje morate predati prema Zakonu. 

"FIA jedina raspolaže sa ovim podacima i drži monopolsku poziciju na području Federacije BiH. Realni sektor se ne pita, iako je glavni finansijer ove Agencije, a trenutno smo u situaciji „Kadija te tuži, kadija ti sudi“, tačnije FIA određuje cijene prema vlastitom nahođenju, a ne prema privrednim trendovima i EU praksi", ističe Atagić-Ćatović.

Od kompanije LRC d.o.o. Sarajevo nismo dobili izjavu.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti