INZ: Po prvi put u školama BiH ispitivanje organskog zagađenja kontakt-površina

27.10.2020. 08:07 / Izvor: Akta.ba
INZ: Po prvi put u školama BiH ispitivanje organskog zagađenja kontakt-površina

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) će tokom prvog polugodišta školske godine provoditi ispitivanje sanitacije

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) će tokom prvog polugodišta školske godine provoditi ispitivanje sanitacije, odnosno čistoće površina i predmeta u svim osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Pod tim se prvenstveno misli na kontaktne površine i predmete koji su često u upotrebi, poput površine školske klupe, šteka na vratima, rukohvata na školskim stepenicama i holovima, ručki na česmama u toaletima, učionicama i svlačionicama, kao i na sportsku rekvizitu (lopte), te kuhinjske površine u školama u kojima školske kuhinje trenutno rade.

Ispitivanja će vršiti zvanični predstavnici Službe za školsku higijenu INZ u skladu sa Akcionim planom za smanjenje rizika za obolijevanje i povećanje biosigurnosti u kontekstu Covida 19. Na svakom školskom objektu na ulazu bit će označena "sanitacijska tačka“ na bazi RFID tehnologije (radio-frekvencijska identifikacija), koja će olakšati svaku narednu preciznu identifikaciju prilikom nove posjete školskom objektu radi nadzora nad sanitacijom.

"Cilj ovih analiza jeste da se direktno na licu mjesta ukaže na svakodnevne propuste tokom mehaničkog čišćenja, te daju savjeti osoblju na održavanju objekata, kao i menadžmentu školskih ustanova u vezi sa neprocjenjivim značajem mehaničkog čišćenja u kontekstu Covida i generalno, metodama mehaničkog čišćenja, vrstama sredstava za mehaničko čišćenje, a sve kao neophodna i suštinski važna priprema za dezinfekciju, jer dezinfekcija bez mehaničkog čišćenja nije efikasna", navodi načelnik Službe za školsku higijenu INZ Nino Hasanica i dodaje da su u tu svrhu pripremljene upute koje se, osim razgovora, ostavljaju školama na dalje čitanje.

Ranije su svim školama upućene dodatne smjernice o načinima mehaničkog čišćenja, dezinfekcije, te vrstama, koncentracijama i količinama dezinfekcionih sredstava koja se mogu koristiti u školskim objektima. 

Način ispitivanja sanitacije jeste uzimanje brisa sa površina i predmeta, te upotreba aparata "AccuPoint Advanced Sanitation Verification System" za brzu analizu uzetog brisa. Rezultati su gotovi za 20 sekundi, te nije potrebno bris upućivati u laboratoriju. Taj aparat očitava količinu organskog zagađenja površine ili predmeta, a ne vrste mikroorganizama.

Organsko zagađenje se na predmete i površine prenosi sa ruku i iz disajnog sistema kihanjem, kašljanjem i običnim govorom, a služi kao hranjiva podloga svim vrstama mikroorganizama.

"Ukoliko smanjimo količinu organskog zagađenja na površinama i predmetima mehaničkim čišćenjem, smanjujemo i vjerovatnoću da će se na površinama i predmetima naći mikroorganizmi, pa i SARS-CoV-2 virus koji izaziva oboljenje Covid-19", navode iz INZ-a.

Aparat koji Služba za školsku higijenu koristi je certificiran, a dosad se koristio samo u industriji hrane i u zdravstvenim ustanovama, pa je ovo prva upotreba aparata u školskim objektima. Ranije su postavljene referentne vrijednosti kroz preliminarno istraživanje zaprljanosti navedenih površina i predmeta. Aparat nakon 20 sekundi na ekranu ispiše očitanu vrijednost koja se kreće od zadovoljavajuće (zelena boja na aparatu), osrednje (žuta boja) i nezadovoljavajuće (crvena boja).

"Veoma često smatramo da smo dovoljno dobro očistili neku površinu, ali se kroz upotrebu ovog aparata na terenu u školama uvjerimo da sve to možemo učiniti i još bolje. Valja naglasiti da menadžmenti škola i osoblje na održavanju čistoće školskih objekata čine ogromne napore da situaciju 'drže pod kontrolom', a mi se iskreno nadamo da ćemo s ovim provjerama ukazati na mogućnosti za unapređenja kojih uvijek i svugdje ima. INZ i Služba im stoje na raspolaganju", istakao je Hasanica, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti