Kupljeni i donirani respiratori iz Kine sa "sistemskom greškom"

29.10.2020. 08:20 / Izvor: N1
Kupljeni i donirani respiratori iz Kine sa 'sistemskom greškom'

Tužiteljstvo BiH vodi istragu zbog nabave neispravnih respiratora, protiv više osoba, među kojima su i Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić...

Bolnica Goražde dva, Klinički cetar Sarajevo dva. Testiranja se nižu, rezultati ponavljaju. Respiratori nabavljača Srebrene maline ne daju dovoljno kisika, te se smatraju neispravnim za korištenje.

"Utvrdili da u stvari posjeduje identičnu sistemsku grešku, kao što je posjedovao i onaj u Goraždu. Neophodno je da oni sada kontaktiraju proizvođača i da otklone ovaj kvar", rekao je doktor nauka iz oblasti bioinžinjeringa Almir Badnjević.

Koji su sljedeći koraci, osim da trenutno odustaju od daljeg instaliranja, u Federalnoj upravi civilne zaštite još ne znaju.

"Moramo uzeti u obzir sve činjenice. Napravit ćemo sve potrebne kontakti i gledati šta se može uraditi. U ovom trenutku ja zaista ne znam šta će biti sljedeći korak", rekao je v.d. direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović.

Respiratore i u Goraždu i u Sarajevu instalirala je firma Profesional Medical iz Beograda posredstvom sestrinske firme Dre Medical iz Sarajeva. S njima je Civilna zaštita potpisala ugovor o donaciji, te su njihovi stručnjaci odlučili besplatno uraditi posao instaliranja. No, oni nisu ovlašteni serviseri za respiratore ACM812A. Drugog izbora nije bilo, jer se na javni poziv mjesecima unatrag nije javila nijedna kompanija koja bi bila ovlaštena za servirisanje ovog tipa respiratora. A ista vrsta ovih uređaja stigla je i kao donacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nekoliko ih je dostavljeno UKC-u Tuzla, ali se ispostavilo da ni oni nisu ispravni.

"Sad imam jednu neugodnu situaciju da u magacinu imam pet nekavih mašina, ne znam više kako da ih nazovem. Stoje nove, složene, otpakovane. A u sistemu, na zakonit način, neupotrebljivi", rekao je Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Građani Goražda nisu iznenađeni sudbinom uvezenih i doniranih respiratora.

"Zašto smo prvo i dobili te respiratore? Ja ne vjerujem u ispravnost tih respiratora. Onaj ko dođe do respiratora, taj je rahmetli", komentari su građana.

Tužiteljstvo BiH vodi istragu zbog nabave neispravnih respiratora, protiv više osoba, među kojima su i Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić...

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti