Memorandumom o regionalnoj interoperabilnosti jača se regionalna saradnja

29.10.2020. 13:40 / Izvor: Akta.ba
Memorandumom o regionalnoj interoperabilnosti jača se regionalna saradnja

Vijeće ministara BiH razmotrilo je na današnjoj sjednici i uputiće Predsjedništvu BiH Informaciju Ministarstva komunikacija i transporta o učešću ministra komunikacija i transporta na Digitalnom samitu.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je na današnjoj sjednici i uputiće Predsjedništvu BiH Informaciju Ministarstva komunikacija i transporta o učešću ministra komunikacija i transporta na Digitalnom samitu planiranom za 2. 11. 2020. godine u Tirani.

Ministar komunikacija i transporta, nakon što dobije saglasnost Predsjedništva BiH, trebao bi u Tirani u ime Bosne i Hercegovine potpisati dva memoranduma, i to Memorandum o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju šest ekonomija Zapadnog Balkana, te Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu.

Potpisivanjem Memoranduma o regionalnoj interoperabilnosti stvaraju se uslovi za jačanje regionalne saradnje i za podršku digitalnoj integraciji, te razmjeni informacija na otvoren, bezbjedan i pouzdan način, pri čemu se prioritet daje regionalnoj interoperabilnosti i digitalnim javnim uslugama.

Ciljevi Memoranduma o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju su unapređenje i razvoj digitalne integracije i transformacije na Zapadnom Balkanu u skladu sa ranije prihvaćenim međunarodnim obavezama u ovoj oblasti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti