Ljubuški bogatijom turističkom ponudom do većeg broja turista i radnih mjesta

31.10.2020. 10:40 / Izvor: Dnevni list
Ljubuški bogatijom turističkom ponudom do većeg broja turista i radnih mjesta

Glavni cilj projekta je oživljavanje baštine te jačanje i raznolikost turističke ponude kroz prekograničnu suradnju i omogućavanje boljeg upravljanja i održivog korištenja kulturne i prirodne baštine.

U Ljubuškom je prije nekoliko dana potpisan ugovor zahvaljujući kojemu će tvrđava hercega Stjepana Kosače uskoro dobiti novo, obnovljeno ruho, a rimski vojni logor na Gračinama posjetiteljski centar.

Riječ je o realizaciji projekta "Heritage REVIVED" prema kojem je, kada se radi o tvrđavi, planirana obnova središnje kule, popularno zvane Herceguša, braniča kule i jugoistočnog bedema, za što će se izdvojiti sredstva u iznosu od 432.000 eura, a za izgradnju i opremanje suvremenog posjetiteljskog centra osigurano je 318.000 eura.

Plod je to rada koji je počeo prije dvije godine kada su Grad Ljubuški i JU Razvojna agencija ZHŽ – HERAG napravili idejni i glavni projekt obnove kule te su aplicirali na projekte prekogranične suradnje i potpisali ugovore za izvođenje radova, a s potpisivanjem još jednog ugovora nastavit će se uspješno raditi na razvoju turizma i očuvanju kulturne i prirodne baštine.

"Tvrđava hercega Stjepana je u dosta lošem stanju zbog potresa i propadanja kroz stoljeća. Uz nju su Ljubušaci iz povijesnih razloga emotivno vezani, stoga svi iščekujemo da ona zasja u svom punom sjaju i na ponos svih nas. Njezinom obnovom i izgradnjom posjetiteljskog centra na Gračinama, uz Kravicu, Koćušu, najstariji muzej u BiH na Humcu i ostalo što Ljubuški nudi, dodatno ćemo obogatiti turističku ponudu Ljubuškog. Bogatija ponuda dovest će do većeg broja turista, a time će doći i do otvaranja novih radnih mjesta", kazao je za Dnevni list Vedran Markotić, v. d. gradonačelnika Ljubuškog.

Dodao je kako je rok za izvođenje radova 90 dana, jednako kao i za prvi ugovor koji je potpisan prije dva mjeseca.

"Shodno tim ugovorima, u tvrđavu hercega Stjepana uložit će se 1.2 milijuna maraka, a u izgradnju posjetiteljskog centra na Gračinama još dodatnih 600.000 KM", pojasnio je Markotić.

Podsjetimo, projekt "Heritage REVIVED" se provodi u tri zemlje, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.965.441,19 eura.

Čak 1,111.628 eura namijenjeno je za aktivnosti planirane u Bosni i Hercegovini, odnosno Zapadnohercegovačkoj županiji.

Glavni cilj projekta je oživljavanje baštine te jačanje i raznolikost turističke ponude kroz prekograničnu suradnju i omogućavanje boljeg upravljanja i održivog korištenja kulturne i prirodne baštine.

Provedbom projekta želi se doprinijeti pozicioniranju cjelokupnog programskog područja na europskoj razini kao teritorija bogatog kulturnom baštinom i poboljšati socioekonomski kontekst gradova i programskog područja revitalizacijom perifernih arheoloških nalazišta, razmjenom znanja i izgradnjom kapaciteta, kao i zajedničkom promocijom te uključivanjem ciljnih mjesta u održivu kulturnu i turističku ponudu gradova partnera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti