Koji bh. entitet je zaduženiji ?

01.11.2020. 09:11 / Izvor: Avaz.ba
Koji bh. entitet je zaduženiji ?

Vanjski dug BiH iznosi osam milijardi i 664,75 miliona KM.

Javna zaduženost Bosne i Hercegovine do 30. juna ove godine iznosila je 12 milijardi i 175,22 miliona KM.

Od toga se na vanjski dug odnosi osam milijardi i 664,75 miliona KM (71,17 posto), dok je unutrašnji dug tri milijarde i 510,47 miliona KM (28,83 posto).

Učešće javnog duga BiH u bruto društvenom proizvodu (BDP) iznosi 35,5 posto.

U ukupnoj javnoj zaduženosti Federacija BiH učestvuje sa 50,75 posto, RS sa 48,24, institucije BiH sa 0,47 i Brčko Distrikt BiH sa 0,54 posto, navodi se u informaciji o stanju javne zaduženosti BiH.

Sudeći prema ovoj informaciji, moglo bi se zaključiti da su entiteti, otprilike, jednako zaduženi. Ali, situacija nije takva.

Teret duga gleda se u omjeru prema veličini jedne ekonomije koja se najčešće mjeri bruto društvenim proizvodom (BDP).

Prema podacima entitetskih statističkih zavoda, FBiH ima više nego dvostruko veći BDP od RS.

Bruto domaći proizvod u tekućim cijenama u FBiH u 2019. godini iznosio je 23,13 milijardi KM, a u RS 11,23 milijarde KM.  Iz toga se može zaključiti da je RS dvostruko više zadužena ili opterećena dugom od FBiH. 

Ekonomista Faruk Hadžić potvrdio je kako podaci o visini zaduženosti oba entiteta pokazuju da je stanje u RS znatno složenije.

"Iako je visina duga slična u apsolutnim brojevima, dvostruko veći BDP Federacije pokazuje da je ona dosta manje zadužena od RS. To znači da RS do novih zaduženja može doći uz višu kamatnu stopu, a što u konačnici povećava izdatke za finansiranje otplate duga. Pandemija koronavirusa ne ide u prilog entitetima, jer će doći do znatnog povećanja omjera duga zbog novih zaduženja, ali i zbog pada BDP-a.", pojasnio je Hadžić.

I ekonomista Admir Čavalić navodi kako postoji jasan nesrazmjer između dva entiteta po pitanju zaduženosti.

"Ovo je evidentno unazad desetak godina, i uglavnom postaje fokusom javnosti tokom pregovora o novim kreditima s državnog nivoa, odnosno kada RS odluči da se samoinicijativno zadužuje. Posebno sada, u vrijeme pandemije, ova razlika dolazi do izražaja, jer će RS sve teže dolaziti do novih izvora finansija.", smatra Čavalić.

Brojni su razlozi nesrazmjera u zaduženosti, ali se osnovni odnosi na razliku u prirodi organizacije vlasti i administracije.

"RS je izuzetno centralizirana, dok je FBiH kroz kantone apsolutno decentralizirana. Ovo uvjetuje da RS preuzima izuzetne obaveze koje mora servisirati kroz dug, dok FBiH, barem u kratkom roku, nema tih problema. Naravno, FBiH se na bazi industrije brže razvija i ima veću bazu, što znači da postoji manja potreba za zaduživanjem.", pojasnio je Čavalić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti