Počinje realizacija projekta "Zero Waste" u Gradu Živinice

07.11.2020. 08:17 / Izvor: Akta.ba
Počinje realizacija projekta 'Zero Waste' u Gradu Živinice

Nula otpada je cilj koji navodi ljude da podržavaju održivost prirodnog ciklusa, gdje svi odbačeni materijali predstavljaju sredstva za druge da ih koriste.

S obzirom na to da Grad Živinice počinje realizaciju projekta “Zero Waste”, što podrazumijeva čistu okolinu bez otpada, gradonačelnik Samir Kamenjaković poziva članove Savjeta mladih, da prisustvuju zajedničkom radno-informativnom sastanku koji će se održati u utorak 10.11.2020. godine u velikoj sali Bosansko kulturnog centra Živinice, sa početkom u 15:00 sati.

Tema sastanka je biće prezentovanje projekta “Zero Waste” koji podrazumijeva potpuno novi koncept uspostavljanja ekološki ispravnog načina upravljanja otpadom.

Nula otpada je cilj koji navodi ljude da podržavaju održivost prirodnog ciklusa, gdje svi odbačeni materijali predstavljaju sredstva za druge da ih koriste.

Osnovni cilj ovakvog modela je povećanje ponovne upotrebe materijala koji su završili svoj životni ciklus, smanjenje korištenja novih resursa, ušteda energije, smanjenje zagađivanja, stvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje kvaliteta života, te ostvarivanje koncepta održivog razvoja.

Također, na sastanku će se govoriti i o istraživanju koje je provedeno na području Grada Živinica, gdje su analizirana mišljenja i stavovi mladih u pogledu uspostavljanja “Zero Waste” koncepta, odnosno šta oni konkretno mogu da urade u pogledu uspostavljanja ove tehnologije, kroz postojeće institucionalne mehanizme mladih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti