RS: Pojačan inspekcijski nadzor u večernjim časovima i vikendom

11.11.2020. 12:54 / Izvor: SRNA
RS: Pojačan inspekcijski nadzor u večernjim časovima i vikendom

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, rad inspektora u Republici Srpskoj organizovan je u smjenama, te osim dolaska u toku redovnog radnog vremena moguć je dolazak i u večernjim časovima te vikendom.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, rad inspektora u Republici Srpskoj organizovan je u smjenama, te osim dolaska u toku redovnog radnog vremena, privredni subjekti mogu očekivati posjetu inspektora i u večernjim časovima i vikendom, izjavio je vršilac dužnosti direktora Inspektorata RS Dragutin Škrebić.

Škrebić je naglasio da su za potrebe pojačanog nadzora angažovani i republički inspektori iz svih 13 inspekcijskih sektora, kao i inspektori jedinica lokalne samouprave.

"U okviru redovnih inspekcijskih kontrola koje se izvršavaju na dnevnom nivou u primarnim oblastima inspekcijskog nadzora, svi inspektori kao dodatnu provjeru vrše i kontrolu pridržavanja zaštitnih mjera korišćenja lične zaštitne opreme, poštivanja fizičke distance, organizacije radnog prostora i provođenja mjera dezinfekcije kod kontrolisanog subjekta", istakao je Škrebić.

On je dodao da pored redovnih kontrola, inspektori vrše i vanredne kontrole i akcije u večernjim časovima, gdje je akcenat primarno usmjeren na objekte za koje je specifična veća fluktuacija građana, zbog čega oni predstavljaju veći rizik od širenja virusa korona u zajednici.

U slučaju utvrđenih nepravilnosti, u zavisnosti od težine prekršaja, naglasio je on, inspektori izriču sankcije u vidu novčanih kazni ili mjere privremene zabrane rada.

On je naglasio da je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano da je nadležni inspektor ovlašćen da nalaže pravnim licima i preduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga provođenje zaštitnih mjera.

Ukoliko je riječ o fizičkim licima za koja postoji sumnja da krše zaštitne mjere, Škrebić je dodao da nadzor vrši komunalna policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

"U zavisnosti od sadržaja prijave, rezultata ranije izvršenih kontrola kod subjekta koji je predmet prijave i istorije njegovog poštivanja zakona, vrši se procjena rizika, te se u skladu sa raspoloživim kadrovskim kapacitetima, predmetni subjekat uvrštava u plan redovnih kontrola ili se zbog hitnosti inspektor upućuje u vanrednu kontrolu u najkraćem mogućem vremenu", rekao je Škrebić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti