Republika Turska nastavlja podršku Oružanim snagama BiH

12.11.2020. 12:46 / Izvor: Akta.ba
Republika Turska nastavlja podršku Oružanim snagama BiH

Sagovornici su se složili da treba nastaviti rad na programu reformi i saradnje sa NATO-om, za što Bosna i Hercegovina ima snažnu podršku Republike Turske.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koč i koordinator Agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) za BiH Muhammed Unal potpisali su Protokol o saradnji između Ministarstva odbrane i Agencije za saradnju i koordinaciju o donaciji računarske opreme za opremanje kabineta za učenje turskog jezika u Centru za profesionalni razvoj Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.  

Ministar Podžić je tokom susreta iskazao zadovoljstvo upriličenom posjetom i zahvalio za priliku da uime Ministarstva odbrane BiH potpiše navedeni protokol koji će pomoći dodatnom jačanju kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i doprinijeti boljoj pripremi pripadnika za nastavak školovanja u obrazovnim institucijama Oružanih snaga Republike Turske.

Ministar je posebno naglasio da je Republika Turska među velikim donatorima Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u okviru brojnih projekata, a posebno po pitanju obrazovanja i školovanja pripadnika i kadeta Oružanih snaga BiH.

Ministar Podžić i ambasador Koč su razmijenili informacije vezane i za druge vidove bilateralne saradnje. Istaknut je značaj potpisivanja nekoliko sporazuma i protokola koji su u pripremi, a koji će dodatno unaprijediti saradnju u oblasti odbrane dviju prijateljskih zemalja.

Sagovornici su se složili da treba nastaviti rad na programu reformi i saradnje sa NATO-om, za što Bosna i Hercegovina ima snažnu podršku Republike Turske.

Ambasador Koč je izrazio očekivanja da će potpisivanje današnjeg protokola, ali i ostalih sporazuma koji se pripremaju, dodatno osnažiti bilateralnu vojnu saradnju i u isto vrijeme biti od velike koristi Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Potpisivanjem ovog protokola Oružanim snagama BiH osigurava se donacija u vrijednosti od 28.706,14 KM za nabavku računara sa pratećom opremom, koji će se koristiti za tehničko opremanje Centra za profesionalni razvoj - Odjeljenja za učenje stranih jezika.

Turska agencija za saradnju i koordinaciju je u dosadašnjem djelovanju realizirala mnoge projekte s ciljem podrške ekonomskim i društvenim procesima u svrhu unapređenja saradnje u brojnim sektorima u BiH, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti