Program provođenja statističkih istraživanja FBiH za period 2021-2024 godina

12.11.2020. 13:19 / Izvor: Akta.ba
Program provođenja statističkih istraživanja FBiH za period 2021-2024 godina

Vlada FBiH je utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje uputila Program provođenja statističkih istraživanja od interesa za Federaciju BiH za period 2021.-2024. godina.

Vlada FBiH je utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje uputila Program provođenja statističkih istraživanja od interesa za Federaciju BiH za period 2021.-2024. godina, koji će biti finansiran iz sredstava Federalnog zavoda za statistiku u Budžetu FBiH.

Za provođenje Programa su odgovorni ovaj zavod i drugi ovlašteni proizvođači statistika.

Prilikom izrade Programa statističkih istraživanja se Federalni zavod za statistiku konsultovao sa svim federalnim ministarstvima i organima i organizacijama ovlaštenim za provođenje statističkih istraživanja.

Ovaj program je usklađen sa Statističkim programom BiH 2021.-2024., Eurostatovom Kompendijumu statističkih zahtjeva 2019., UN-ovim Fundamentalnim principima zvanične statistike, te Kodeksom prakse evropske statistike.

Glavni strateški ciljevi ovog Programa su razvoj sistema zvanične statistike i usaglašavanje s međunarodnim i evropskim standardima, jačanje povjerenja u zvaničnu statistiku kroz saradnju s davaocima i korisnicima podataka, unaprjeđjenje saradnje i efikasnost sistema zvanične statistike i razvoj ljudskih potencijala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti