Utvrđen Nacrt zakona o sudskim vještacima u FBiH

12.11.2020. 13:20 / Izvor: Akta.ba
Utvrđen Nacrt zakona o sudskim vještacima u FBiH

Zakon čini sedam normativnih cjelina kojima su, na sustavan način, uređeni uvjeti i postupak izbora i imenovanja vještaka i pravnih osoba ovlaštenih za poslove vještačenja.

Federalna vlada je utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Nacrt zakona o vještacima u FBiH, a osnovni razlog je unaprjeđenje njihovog statusa i uloge. Uzimajući u obzir činjenicu da je aktualni normativni okvir kojim je uređena ova oblast usvojen 2005., odnosno 2008. godine, kao i činjenicu da su tijekom primjene uočene određene manjkavosti i nedorečenosti, pristupljeno je izradi novog cjelovitog zakonskog rješenja kojim bi adekvatno bili uređeni status, imenovanje, prava, obveze i odgovornost sudskih vještaka, te status i uloga pravnih osoba ovlaštenih za vještačenje.

Zakon čini sedam normativnih cjelina kojima su, na sustavan način, uređeni uvjeti i postupak izbora i imenovanja vještaka i pravnih osoba ovlaštenih za poslove vještačenja.

Vještačenje vrše fizičke i pravne osobe koje ispunjavaju uvjete propisane ovim zakonom, tijela Bosne i Hercegovine, tijela uprave u Federaciji BiH koji u okviru zakonom propisanih ovlaštenja vrše poslove vještačenja, te javne ustanove registrirane za ove poslove.

Vještaci mogu biti imenovani za oblasti sudske medicine, farmacije, stomatologije, veterinarstva, kriminalističko-forenzičke, grafičko-tehnološke, pedagoške, psihološke, elektrotehničke, strojarstva, ekonomsku, šumarstva, arhitekture i urbanizma, građevinarstva, geodezije, prometa. Također, za kemijsko-tehnološku oblast, biologiju, geologiju, poljoprivredu, zaštitu na radu, zaštitu od požara, zaštitu životne sredine, informatičko-telekomunikacijske tehnologije, te druge oblasti utemeljene na znanstveno-stručnim dostignućima i potrebama sudskog ili upravnog postupka.

Javni poziv za imenovanje vještaka objavljuje federalni ministar pravde, a za provedbu procedure imenovanja, utvrđivanja prijedloga liste vještaka i postupanja po primjedbama na rad vještaka, imenuje Povjerenstvo na period od pet godina. Osoba koja je imenovana za vještaka, prije početka vršenja dužnosti, potpisuje svečanu izjavu da će je vršiti časno i savjesno i da će u radu postupati sukladno zakonu i drugim propisima i pravilima struke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti