Gradnja obaloutvrde: Građani Goražda krivično prijavili gradonačelnika

14.11.2020. 08:45 / Izvor: Akta.ba
Gradnja obaloutvrde: Građani Goražda krivično prijavili gradonačelnika

Građani su više puta iskazali sumnje u koruptivne radnje od strane uprave Grada Goražda.

Neformalna grupa građana "Spasimo Drinu" jučer je s petkom trinaestim predala krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Grada Goražda, rukovodioca Službe za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i raseljena lica Grada Goražda i svih ostalih lica koja su sudjelovala u postupku sprovođenja projekta zbog sumnje na izvršenje krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, nesavjesnog rada u službi te drugih krivičnih djela. 

Naime, Federalno ministarstvo prostornog uređenja je ranije donijelo odluku kojom se poništava urbanistička saglasnost i odobrenje za gradnju obaloutvrda u centru Goražda, jer opština Goražde putem svoje službe uopšte nije bila nadležna za izdavanje navedenih rješenja već je za izvođenje navedenih radova urbanističku saglasnost moglo izdati isključivo Federalno ministarstvo prostornog uređenja kao nadležan organ uprave.  

Podsjećamo, na planiranju i gradnji obaloutvrde se počelo raditi nakon poplave iz decembra 2010. koje su uzrokovane nekontrolisanim ispuštanjem vode is HE “Piva” Mratinje.

Poslije nekoliko godina pripreme, te nakon što je Svjetska banka odobrila kreditna sredstva, radovi su počeli u aprili 2019., a vrijednost investicije je oko 10,5 miliona KM. Građani su više puta iskazali sumnje u koruptivne radnje od strane uprave Grada Goražda prilikom odabira projekta, a bez obzira na nezadovoljstvo građana, gradske vlasti su i dalje ignorisale njihovo mišljenje u vezi dalje izgradnje obaloutvrde dato na javnoj raspravi 02.07.2020. 

"S obzirom na to da se radi o zloupotrebi višemilionskog projekta, ističemo da ćemo cijeli ovaj slučaj netransparentne gradnje obaloutvrde u gradu Goraždu predati u SIPU i FUP, te da ćemo o svim odlukama nadležnog tužilaštva blagovremeno obavještavati javnost",  navodi se u saopćenju NGG Spasimo Drinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti