Otvoreno pismo direktora Bosšumčaja: Zašto trpim bahatog inspektora?

19.11.2020. 12:03 / Izvor: Akta.ba
Otvoreno pismo direktora Bosšumčaja: Zašto trpim bahatog inspektora?

Edib Pašić, direktor firme Bosšumčaj d.o.o. Sarajevo, smještenoj u Hadžićima, uputio je otvoreno pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću, u kome je progovorio o neugodnom iskustvu.

Edib Pašić, direktor firme Bosšumčaj d.o.o. Sarajevo, smještenoj u Hadžićima, uputio je otvoreno pismo premijeru FBiH Fadilu Novaliću, u kome je progovorio o neugodnom iskustvu i, kako navodi, neprofesionalnom i bahatom odnosu kojem je bio izložen tokom inspekcijskog nadzora od strane federalnog tržišnog inspektora.

Uvažavajući inspekcijski posao, Pašić u svom pismu govori, prije svega, o ponašanju inspektora tokom vršenja kontrole i svojoj gorčini zbog načina ophođenja te, između ostalog, kaže:

"Meni, direktoru, po mom skromnom mišljenju, urednog preduzeća, je 60 godina i smatram da nisam dužan da trpim ovakvu bahatost!", rekao je Pašić.

O čemu se radi, te zbog čega se Edib Pašić odlučio obratiti upravo premijeru Novaliću, čitajte u nastavku. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

Vlada Federacije BiH – Ured Premijera
Hamdije Čemerlića 2
71000 Sarajevo

Predmet: Otvoreno pismo Premijeru Vlade FBiH

Poštovani!

Povod našeg obraćanja Vama je Inspekcijski nadzor od jučer 17.11.2020 izvršen od strane Federalne uprave za inspekcije (ime i prezime inspektora poznato kompaniji).

Uzroci su znatno dublji i ne mogu se sažeti u jedno pismo, koje želimo da bude kratko.

Vama kao predsjedniku Vlade se obraćamo jer je Federalna uprava za inspekcije vladin organ te su samim tim Vlada i premijer odgovorni za rad iste.

Obraćamo Vam se otvorenim pismom jer smo jedanput, prije par godina, pisali Vama, računajući na Vas kao privrednika, sa vrlo konkretnim lako rješivim prijedlozima za određene probleme. Međutim, skoro pa smo bili ismijani.

Preduzeće Bosšumčaj doo postoji od 1996.godine, bavi se trgovinom na veliko i malo, uvozom te zastupanjem, i posluje relativno uspješno. Trenutno imamo šest uposlenih. Redovno isplaćujemo plate i doprinose, zadnji radni dan u mjesecu za tekući mjesec. U periodu korona krize nismo otpuštali uposlene, nismo smanjivali plate (koje bi mogle biti i veće da nije kojekakvih pojava sličnih jučerašnjoj) niti tražili pomoć države u ovom teškom periodu. Dakle, sve smo ostvarili svojim radom.

Jučer, 17.11. 2020. godine u 13h i 30 minuta, pred ulaznom kapijom preduzeća (koja je zatvorena zbog kontrole ulaza kupaca, vezano za koronu) zaustavilo se vozilo FUZIP-a. Obzirom da smo u prostorijama preduzeća obavljali molerske radove, ja sam kao rukovodilac preduzeća izašao na kapiju da vidim šta treba. Naprijed pomenuti inspektor me upitao zašto je kapija zatvorena, te na moje obrazloženje rekao „e sad ćeš je morati otvoriti“, što sam i učinio.

Na ulazu u prostorije inspektor me upitao ko je odgovorno lice, na što sam odgovorio da sam to ja. Uslijedio je komentar „ne izgledaš baš kao direktor“. Zatim je izvadio legitimaciju koja liči na FBI-ajove legitimacije koje sam vidio samo u filmovima. Nisam formalista i nemam kompleksa po određenim pitanjima, ali ovakav komentar, oslovljavanje na ti i bahatost me zapanjila. Suzdržao sam se i ljubazno ponudio inspektora kafom ili sokom, kao što nalažu fini običaji.

Inspektor je započeo nadzor. Izvinio sam se što je na određena dokumenta čekao duže, obzirom da smo radili moleraj. Nadzor je izgledao otprilike kao traženje „dlake u jajetu“, uz više puta ponovljenu konstataciju kako ga je sok izaprao te je gladan. Ne znam je li inspektor aludirao na loš sok ili je želio da ga počastim ručkom.

Nećemo dalje opisivati tok pregleda i ponašanje pomenutog inspektora, jer sam po završenom pregledu kontaktirao nekoliko drugih preduzeća koja je inspektor posjetio u predhodnom periodu, među ostalim i preduzeće kojim rukovodi moj otac i ponašanje inspektora je svuda bilo isto.

Zapisnik nećemo komentirati, ako Vas zanima, dobro ste došli da nas Vi posjetite, kao i prestavnici medija putem kojih ćemo upoznati javnost sa ponašanjem pomenutog inspektora. Kao legalisti poduzećemo sve radnje koje naloži insektor i snositi eventualne sankcije.

Poštovani Premijeru, ovakav postupak inspektora ne bi bio problem da se radi o jednom slučaju, međutim ovo izgleda postaje trend.
Meni, direktoru, po mom skromnom mišljenju, urednog preduzeća, je 60 godina i smatram da nisam dužan da trpim ovakvu bahatost naprijed pomenutog.

Ne bavim se visokom politikom, ali kao građanin ne mogu da se ne upitam:

– ko kreira ovakva ponašanja i ovakvu atmosferu, gdje se pojedini inspektori ponašaju kao lovci a privatne kompanije bi trebale biti lovina?
– kako je moguće da niko ne vrši nadzor nad radom ovakvih ljudi u raznim organima uprave na svim nivoima vlasti (Bosna priča o ovakvim i sličnim slučajevima) i ne sankcioniše ovakvu bahatost?
– zar u vremenu krize, kakvu imamo inspektori, čiji se direktor javno žali da padaju od umora, imaju vremena da se bave ovakvim banalnostima, koje su napisane u zapisniku?

Poštovani premijeru, meni su odgovori na ova i slična pitanja jasni, a izgleda i većini građana (pokazali su to 15.11.2020.), a mislim, ako ne dođe do korjenitih a ne kozmetičkih promjena, da budućnost neće izgledati blistavo.

Ja, kao vlasnik i direktor jednog zdravog preduzeća, zbog ovakvog, a i niza sličnih problema, čiji se uposlenici trude da poštuju šumu zakonskih propisa, u kojim se ne zna gdje je kraj a gdje početak, razmislit ću u narednom periodu o eventualnom gašenju preduzeća, na koje se nisam odlučio odmah zbog obaveza prema uposlenim, domaćim i ino partnerima, ali nisam ni daleko od takve odluke.

Ovo pismo je pomalo emotivno, iako je „slučaj“ prenoćio, nemam namjeru da budem zlonamjeran i maliciozan, ali ljudima koji se bave poslom časno i pošteno, a vjerujem i građanima, je stvarno dosta.

Još jedanput pozivam Vas i medije, ako ne vjerujete ovom pismu, (nama koji radimo u Bosšumčaju bi bilo teško povjerovati), da dođete i provjerite ove navode.

Direktor:

Mr.Sci. Pašić Edib

 

Izvor: Depo portal

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti