Kantonu Sarajevo FBiH prebacuje 50 miliona eura za saobraćajnu infrastrukturu

21.11.2020. 08:30 / Izvor: Akta.ba
Kantonu Sarajevo FBiH prebacuje 50 miliona eura za saobraćajnu infrastrukturu

U okviru započetog investicionog ciklusa u Kantonu Sarajevo, jučer je premijer KS Mario Nenadić zaključio sa Federacijom BiH dva podugovora o zajmu, ukupne vrijednosti 50 miliona eura.

U okviru započetog investicionog ciklusa u Kantonu Sarajevo, jučer je premijer KS Mario Nenadić zaključio sa Federacijom BiH, tačnije sa Federalnim ministarstvom finansija, dva podugovora o zajmu, ukupne vrijednosti 50 miliona eura.

Na taj način se realizuju sredstva koja su dobivena na osnovu Ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Prvi podugovor tretira sredstva zajma od 30 miliona eura i koristit će se za realizaciju projekta izgradnje gradskih saobraćajnica u Sarajevu,  i to  na dionicama Prve transverzale, u dijelu tunela "Kobilja Glava" i gradnje Devete transverzale.

Na taj način bi se grad Sarajevo modernim saobraćajnicama povezao sa drugim dijelovima Kantona i regionalnom cestovnom mrežom u cilju smanjenja saobraćajnih gužvi i poboljšanja mobilnosti u regiji.

Drugi dio kreditnih sredstava od 20 miliona eura biće usmjeren za finansiranje razvoja javnog prijevoza u KS, kako kroz povećanje kapaciteta javnog prijevoza, tako i kroz unapređenje njihovih usluga. Predviđena je sanacija oko 19,5 km dvokolosječne tramvajske pruge.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić je kazao da se današnjim potpisivanjem podugovora nastavlja realizacija investicijskog portfolija u KS u jednom dijelu resora saobraćaja u kojem je trenutno angažirano i nalazi se u različitim fazama implementacije oko 300 miliona KM.

"Dio tih sredstava angažiran je kroz djelovanje na terenu u okviru izgradnje saobraćajne infrastrukture, a drugi dio je namijenjen za pripremu potrebne dokumentacije za realizaciju planiranih projekata", istakao je Halebić.

Izrazio je uvjerenje da će takvi projekti doprinijeti održavanju višeg nivoa zaposlenosti u KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti