Trećina poslodavaca u Republici Srpskoj kršila prava radnika

26.11.2020. 08:27 / Izvor: Glas Srpske
Trećina poslodavaca u Republici Srpskoj kršila prava radnika

Republička inspekcija rada izvršila je u prvih deset mjeseci ove godine ukupno 2.806 kontrola, od čega su u 968 slučajeva utvrđene nepravilnosti u području radnih odnosa i zaštite na radu, odnosno svaka treća inspekcija.

Republička inspekcija rada izvršila je u prvih deset mjeseci ove godine ukupno 2.806 kontrola, od čega su u 968 slučajeva utvrđene nepravilnosti u području radnih odnosa i zaštite na radu, odnosno svaka treća inspekcija.

Kako bi se otklonili utvrđeni propusti, prema podacima Inspektorata RS, poslodavcima je izrečeno 759 upravnih mjera, dok su zbog počinjenih prekršaja izdana 203 prekršajna naloga u vrijednosti od 356.300 KM. Prema podacima, nadležnim sudovima podneseno je 45 prekršajnih prijava. Prema podacima Inspektorata RS, u kontrolama je pronađeno 114 radnika koji nisu imali ugovor o radu s poslodavcem i nisu bili prijavljeni na obavezne vrste osiguranja.

"Od ukupnog broja izvršenih kontrola, 954 su izvanredne na temelju izvješća drugih tijela, organizacija i samih radnika. No, od ukupnog broja izvanrednih kontrola u oko 34 posto slučajeva inspektori su utvrdili nepravilnosti, odnosno da je inicijativa za inspekcijski nadzor bila opravdana", rekli su u Inspektoratu i dodali da je po toj osnovi poslodavcima izrečeno 237 upravnih mjera. Podnesena su 153 prekršajna naloga i 34 prekršajne prijave.

Unatoč brojnim opterećenjima, istaknuo je Inspektorat, Inspekcija rada pokušala je odgovoriti na sve pristigle pritužbe u proteklom razdoblju, a radničke inicijative najčešće su se odnosile na otkaz ugovora o radu, isplatu plaća i naknada, godišnji odmor, rad na crno, prava temeljena na bolovanja i slično.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić tvrdi da je veliki broj poslodavaca iskoristio krizu izazvanu virusom korone i povrijedio radnička prava.

"U proteklom razdoblju bilo je mnogo nezakonitih otkaza. Javio nam se vrlo velik broj ljudi. Dali smo sve od sebe da im pomognemo, iako nisu bili članovi sindikata. Takođe, mnogi poslodavci zloupotrijebili su institut čekanja radnika tokom pandemije, a velik broj njih je na određeno vrijeme prekidao rad, iako ugovor nije istekao", rekao je Mišić za "Glas Srpske".

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da je Republika Srpska od početka pandemije izgubila oko 2.500 radnih mjesta, što pokazuje da je najbolje prošla u odnosu na druge zemlje u regiji i kakav je odnos radnika i poslodavaca.

"Uvijek postoje poslodavci koji krše pravila. Ne opravdavam ih, ali situacija je takva da poslodavci, da bi spasili tvrtku, ponekad moraju prekršiti propis", rekao je Trivić.

Prema podacima Inspektorata RS, epidemiološka situacija u Republici Srpskoj značajno je utjecala na aktivnosti inspekcije rada ove godine, u primarnom području nadzora, jer su svi inspektori bili angažirani na graničnim prijelazima kako bi nadzirali putnike u ožujku, travnju i svibnju.

"Nakon ublažavanja određenih restriktivnih mjera, rad inspektora bio je prije svega usmjeren na provođenje epidemioloških mjera zaštite od virusa korone", objasnili su u Inspektoratu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti