Vazduh u Sarajevu vrlo nezdrav: Apel građanima da izbjegavaju aktivnosti vani

27.11.2020. 10:49 / Izvor: Agencije
Vazduh u Sarajevu vrlo nezdrav: Apel građanima da izbjegavaju aktivnosti vani

Prema podacima stranice zrak.ekoakcija, kvalitet vazduha u Sarajevu jutros je označen kao “vrlo nezdrav”.

Zagađenje vazduha u Sarajevu, problem koji je prisutan nekoliko decenija u glavnom bosanskohercegovačkom gradu, i jutros je na visokom nivou.

Stručnjaci smatraju da su glavni izvor zagađenja kućna ložišta i saobraćaj. Dok se utvrđuju razlozi, Sarajevo je iz godine u godinu tokom zimskih mjeseci jedan od najzagađenijih gradova u svijetu.

Prema podacima stranice zrak.ekoakcija, kvalitet vazduha u Sarajevu jutros je označen kao “vrlo nezdrav”.

Kvalitet vazduha je i u prethodnih sedam dana bio nezdrav i vrlo nezdrav.

Anes Podić iz Udruženja “Eko akcija” podsjetio je da svake godine krajem novembra, tokom zime, građani Sarajeva i drugih bh. gradova opet imaju opasan, zagađen vazduh.

“Jutros je zagađenje u Sarajevu tek za nijansu niže od kritičnog iznosa zagađenja. Tako da je savjet ugroženim kategorijama stanovništva, za oboljele od plućnih bolesti, bolesti srca, trudnice i starije, da izbjegavaju bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani”, rekao je Podić.

Poručio je da je prema skali američke Agencije za zaštitu okoliša, indeks kvaliteta vazduha od šest kategorija, vrlo nezdrav predzadnja kategorija.

Prema njegovim riječima, za mjerenje zagađenja vazduha godišnji prosjek je relevantan, a prema listama koje svake godine kompilira Svjetska zdravstvena organizacija, Sarajevo se nalazi među 600 najzagađenijih gradova svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti