U IKT sektoru postoji prostor za privlačenje investicija iz SAD

29.11.2020. 11:01 / Izvor: Fena
U IKT sektoru postoji prostor za privlačenje investicija iz SAD

Sjedinjene Američke Države pružaju značajnu podršku razvoju BiH kroz različite razvojne programe koje provodi USAID i Ambasada SAD.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH vjeruju da je, bez obzira na udaljenost američkog tržišta, korištenjem prednosti GSP preferencijalnog sistema, moguće unaprijediti trgovinsku robnu razmjenu između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država posebno u pogledu povećanja bh. izvoza proizvoda koji su obuhvaćeni GSP-om, te proizvoda drvoprerađivačke industrije.

Sjedinjene Američke Države, od završetka rata u BiH, pružaju značajnu podršku razvoju BiH kroz različite razvojne programe koje provodi USAID i Ambasada SAD.

Pored tih razvojnih programa, vlada SAD je unilateralno uključila Bosnu i Hercegovinu u svoj sistem preferencijalne trgovine (GSP – Generalized System of Preferences), s ciljem podrške rastu bh. ekonomije. GSP sistem omogućava bescarinski izvoz više od 3.400 proizvoda porijeklom iz BiH u SAD (veliki broj industrijskih proizvoda, ruda i kemikalija, oprema za putovanja, veliki broj prehrambenih proizvoda i dr.)

"I u narednom periodu se očekuje nastavak pogodnosti za bh. ekonomiju kroz GSP sistem, kao i podrška kroz razvojne programe SAD, posebno, imajući u vidu utjecaj Covid-19 pandemije na bh. ekonomiju.", kazali su za Fenu u VTKBiH.

Vanjskotrgovinska robna razmjena Bosne i Hercegovine sa SAD-om zadnjih nekoliko godina na godišnjem nivou prelazi iznos od 500 miliona KM.

U 2019. godini obim robne razmjene između dvije zemlje je iznosio 612 miliona KM, što SAD svrstava na 12 mjesto po obimu razmjene.

U toj godini uvoz BiH je iznosio 560 miliona KM, a izvoz 52 milona KM.

Na tržište SAD-a najviše izvozimo proizvode metaloprerađivačke, namjenske i prehrambene industrije, dok iz SAD najviše uvozimo kameni ugalj i druge rude, poljoprivredno-prehrambene proizvode i vozila.

Kao što je već rečeno, uslijed velike udaljenosti, malog tržišta, niske kupovne snage stanovništva te izazova u poslovnom ambijentu, direktna strana ulaganja iz SAD-a u BiH nisu na željenom nivou.

"Imajući u vidu trenutne aktivnosti na stvaranju zajedničkog tržišta u regionu u okviru Berlinskog procesa, stvorit će se veće i snažnije regionalno tržište, te druge neophodne pretpostavke za veći priliv stranih ulaganja iz cijelog svijeta, pa tako i iz SAD-a.", istakli su iz VTK BiH.

Napomenuli su da Bosna i Hercegovina mora nastaviti raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta, kako za domaće tako i za strane ulagače.

"Vjerujemo da u oblasti informacijskih i komunikacijskih tehnologija postoji prostor za privlačenje investitora iz SAD-a. I danas veliki broj bh. kompanija iz IKT sektora aktivno surađuje s kompanijama iz SAD. Također, postoje šanse za privlačenje ulagača iz SAD u oblasti usluga, posebno u segmentu „outsourcing“, te mogućnosti za zajedničko ulaganje u namjenskoj industriji.", navode iz VTKBiH.

Američka trgovačka komora – AmCham, kao i svaka organizacija za podršku biznisu ima značajnu ulogu u naporima vezanim za unapređenje poslovnog ambijenta.

"Od iznimne je važnosti da u Bosni i Hercegovini djeluje AmCham, koja pored ostalog pruža podršku američkim kompanijama koje posluju ili žele poslovati u našoj zemlji. VTK BiH usko surađuje s AmCham jer nam je cilj isti, a to je unapređenje poslovnog ambijenta i povezivanje dva tržišta.", kazali su za Fenu iz VTKBiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti