Vlada FBiH: 30 miliona KM za pet industrijskih sektora

03.12.2020. 12:50 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH: 30 miliona KM za pet industrijskih sektora

To su metalna, elektro i automobilska industrija, industraija građevinskog materijala, drvna, papirna i grafička industrija, proizvodnja tekstila obuće i kože, hemijska i farmaceutska industrija.

Ministar energetike i rudarstva FBiH Nermin Džindić je na današnjoj press konferenciji kazao da je donesena odluka o raspodjeli pomoći od 30 miliona maraka.

To je direktna pomoć Vlade FBiH izvozno orijentisanim preduzećima. Ukupan broj zahtjeva je 492, od čega formalno ispravnih 391. Pet sektora je obuhvaćeno sa ovom odlukom. To su metalna, elektro i automobilska industrija, industraija građevinskog materijala, drvna, papirna i grafička industrija, proizvodnja tekstila obuće i kože, hemijska i farmaceutska industrija.

Kako je kazao, nakon ove odluke i provedene procedure, slijedi potpisivanje ugovora o raspodjeli.

"Ovo je zadnja od donesenih mjera, te se i dalje nastavljaju pripremati nove mjere", podjsetio je Džindić.

Vlada FBiH je danas donijela saglasnost i na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa.

"Donesena je konačna odluka o smanjenju veleprodajne cijene gasa za 8,5 posto. Odluka stupa na snagu od 1. januara, molba je da svi distributeri prenesu to smanjenje i na krajnje korisnike. Jednoglasno je podržana ova odluka, a ako dođe do daljenjeg pada reagovat ćemo i dalje", kazao je Džindić.

Podsjetimo, jučer je Vlada FBiH osigurala podršku turističko-ugostiteljskom sektoru u iznosu od 30 miliona KM. Od 426 prijavljenih subjekata, njih 345 je ispunilo uslove za dobijanje pomoći tokom pandemije koronavirusa.

Koliko će ova pomoć zaista biti od pomoći privrednicima, vrijeme će pokazati, a s nestrpljenjem se čekaju spiskovi onih koji su ispunili uvjete za novčanu pomoć.  

S druge strane, Vijeće ministara BiH, a na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, usvojilo je dokument "Bosna i Hercegovina – izvještaj o razvoju – godišnji izvještaj 2019" u kojem se navodi da u prošloj godini makrostabilnost u BiH nije bila ugrožena.

U 2019. godini ostvaren je stabilan ekonomski rast od 2,7 posto, uz smanjenje nezaposlenosti i deficita na tekućem računu, kao i zadržavanje javnog duga države u umjerenim okvirima. Nije zabilježen značajniji rast cijena”, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti