Tužilaštvo BiH o objavljivanju optužnice u slučaju "Respiratori" u medijima

08.12.2020. 13:22 / Izvor: Akta.ba
Tužilaštvo BiH o objavljivanju optužnice u slučaju 'Respiratori' u medijima

Tužiteljstvo BiH svako neovlašteno činjenje dostupnim dokumenata i sadržaja iz kaznenog spisa shvata kao još jedan u nizu pritisaka na rad u ovom predmetu.

Povodom objavljivanja u javnosti optužnice ili dijelova optužnice Tužiteljstva BiH protiv osumnjičenih Fadila Novalića i dr., Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine informira medije i javnost o slijedećem:

1) Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba u ovom predmetu u dane 30.11. do 02.12.2020. godine kojom prilikom je osumnjičenima predat zapisnik o ispitivanju u kojem je naznačen osnov sumnje za koji se sumnjiče, u medijima je objavljen dio tog zapisnika, lažno prikazan kao „nacrt optužnice“.

2) Nakon što je Tužiteljstvo BiH sačinilo i dostavilo na potvrđivanje Sudu BiH optužnicu broj: T20 0 KTO 0018837 20 od 04.12.2020. godine protiv osumnjičenih Fadila Novalića i dr., optužnica je objavljena u medijima, a sadržajem objave obuhvaćeni su i lični / osobni podaci osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka;

Osim što je navedenim nezakonitim postupanjem javnost dovedena u zabludu, dostavljanjem medijima nepotvrđene optužnice počinjene su brojne nezakonitosti u pogledu neovlaštenog objavljivanja ličnih / osobnih podataka osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka.

Navedenim postupcima je narušen integritet postupka potvrđivanja optužnice od strane Suda BiH, te ugrožena prava osumnjičenih osoba i svjedoka.

Tužiteljstvo BiH svako neovlašteno činjenje dostupnim dokumenata i sadržaja iz kaznenog spisa shvata kao još jedan u nizu pritisaka na rad u ovom predmetu.

Obavještavamo javnost da će radnje činjenja dostupnim ili ustupanja dokumenata i podataka iz spisa, a za koje se saznalo ili došlo u okviru sudskog postupka, a koji se po zakonu ne smiju učiniti dostupnim, biti predmetom žurne istrage, zbog osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo – Povreda tajnosti postupka iz članka 237. KZBiH.

Nadalje, Tužiteljstvo BiH će o navedenom upoznati Agenciju za zaštitu ličnih / osobnih podataka (AZOP) BiH od koje će biti zatraženo poduzimanje mjera i radnji iz svoje nadležnosti, u pogledu sankcioniranja objelodanjivanja ličnih / osobnih podataka osumnjičenih osoba i svjedoka.

O svemu navedenom će biti žurno obavještene i domaće i međunarodne organizacije koje prate rad na predmetima korupcije visoke razine, te će biti zatraženo njhovo žurno uključivanje u postupak praćenja rada državnih organa na ovom predmetu kako bi se spriječile zlouporabe u postupku.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti