Sparkasse Bank kroz Social Impact Award podržava društveno poduzetništvo mladih

09.12.2020. 10:03 / Izvor: Akta.ba
Sparkasse Bank kroz Social Impact Award podržava društveno poduzetništvo mladih

Sparkasse Bank je i ove godine podržala realizaciju Social Impact Award u Bosni i Hercegovini, regionalnog programa koji promovira društveno poduzetništvo mladih.

Sparkasse Bank je i ove godine podržala realizaciju Social Impact Award u Bosni i Hercegovini, regionalnog programa koji promovira društveno poduzetništvo mladih. U završnici projekta, studenti iz Bosne i Hercegovine su svoja iskustva i ideje imali priliku prezentirati na najvećem međunarodnom virtuelnom događaju za mlade društvene poduzetnike i poduzetnice, SIA Summit, koji se održao 26.- 28. novembra.

"Dvadeset mladih finalista SIA-a iz Bosne i Hercegovine na ovogodišnjem SIA Summitu dobilo je priliku čuti inspirativne priče društvenih poduzetnika, lidera i predstavnika vladinih i nevladinih organizacija, kao i korporacija, među kojima je i Alma Zadić, ministrica u austrijskom Ministarstvu pravde, Beatrice Fihn, dobitnica Nobelove nagrade za mir, Paul Chatterton iz WWF i mnogi drugi,  te ostvare saradnju s vršnjacima iz 15 zemalja svijeta", naveli su iz Sparkasse Banke.

Social Impact Award (SIA) je takmičenje za mlade koji svojim idejama žele napraviti društvenu ili ekološku promjenu u svojim lokalnim zajednicama. Misija ovog takmičenja je promocija društvenog preduzetništva među mladima. U Bosni i Hercegovini, projekat provodi Fondacija Mozaik uz podršku Sparkasse Bank. U ovogodišnjem konkursu učestvovalo je 172 mladih, iz preko 50 općina i gradova širom BIH koji su imali priliku pohađati radionice za razvoj svojih ideja i sticanje znanja kroz mentorsku podršku, te ostvariti kontakte sa lokalnom zajednicom društvenih poduzetnica i poduzetnika.

Među brojnim prijavljenim učesnicima iz cijele Bosne i Hercegovine, nagrada community votinga pripala je projektu "Balon sportska sala" iz Bihaća, dok su za pobjednike izborom komisije proglašeni projekti "SKAMT", "D-APP" i "Peletirane kuglice od ovčije vune". Više o njihovim idejama kao i o idejama ostalih učesnika možete pogledati na linku: https://bosnia.socialimpactaward.net/knjiga-inspiracije/

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti