Prijeti li nestašica medicinskog kisika u BiH?

10.12.2020. 08:20 / Izvor: Faktor
Prijeti li nestašica medicinskog kisika u BiH?

Iz Messera su obavijestili zdravstvene ustanove u FBiH da je otežano snabdijevanje kisikom, da ga je sve teže naći na međunarodnom tržištu.

Situacija s medicinskim kisikom i njegovom opskrbom zdravstvenih ustanova u našoj zemlji nije dramatična, ali jeste ozbiljna – kaže za Faktor Avdo Dedić, direktor Messer tehnoplin d.o.o., jedinog proizvođača kisika u Bosni i Hercegovini, prijeko potrebnog u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Iz Messera su obavijestili zdravstvene ustanove u FBiH da je otežano snabdijevanje kisikom, da ga je sve teže naći na međunarodnom tržištu.

"Željeli smo upoznati sve u ovom lancu borbe protiv COVID-19 da je došlo do komplikovanja situacije kada je u pitanju opskrba kisikom. Velika je potrošnja kisikom u našem regionu zbog pogoršanja epidemiološkog stanja. Zemlje zapadne Evrope nemaju ovaj problem jer imaju daleko veće proizvodne kapacitete, zatim njihove logističke mogućnosti su optimalne. Vidite, od marta traje borba s COVID-19 i daleko je veća potrošnja medicinskog kisika nego prije pandemije. Naravno, činit ćemo sve da ne dođe do nestašice kisika", ističe Dedić.

Smatra da se ta situacija može preduprijediti.

"Budimo odgovorni, svi do jednog, svako u svom domenu. Poštujmo i poduzimajmo mjere. Ako smanjimo širenje zaraze, bit će i manji broj teških pacijenata kojima će trebati kisik u borbi za život. Toliko možemo i moramo uraditi, kako bismo sačuvali živote naših građana i kako bi naš medicinski sistem izbjegao dodatni pritisak", naglašava Dedić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti