Lijek medicinski kiseonik u postupku dobivanja dozvole za stavljanje u promet

08.10.2021. 12:42 / Izvor: Akta.ba
Lijek medicinski kiseonik u postupku dobivanja dozvole za stavljanje u promet

Navedeni režim izdavanja je u skladu sa članom 4. stav 2. tačka c Pravilnika o načinu i postupku razvrstavanja lijekova.

Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine povodom učestalih upita koji su dolazili iz domova zdravlja, ali i od novinara, na temu (ne)mogućnosti primjene lijeka medicinski kiseonik u domovima zdravlja kao ustanovama primarnog nivoa zdarvstvene zaštite, a uzrokovane odobrenim režimom izdavanja ZU/Rp, saopćila je da "za lijek medicinski kiseonik (pakovanje boce) u postupku davanje dozvole za stavljanje lijeka u promet (registracija lijeka) odobren režim izdavanja ZU/Rp".

Navedeni režim izdavanja je u skladu sa članom 4. stav 2. tačka c) Pravilnika o načinu i postupku razvrstavanja lijekova („Službeni glasnik BiH“, br. 69/14).

"ZU/Rp (lijek se upotrebljava u zdravstvenoj ustanovi sekundarnog ili tercijarnog nivoa; izuzetno se izdaje na recept za potrebe nastavka bolničkog liječenja): lijek se koristi za liječenje bolesti koja mora da se dijagnostikuje u bolnici ili u instituciji koja ima adekvatne dijagnostičke objekte; primjena lijeka u nastavku liječenja, kao i samo praćenje liječenja može se provesti van zdravstvene ustanove sekundarnog ili tercijarnog nivoa", navodi se u saopćenju.

Komisija za lijekove je na jučerašnjoj hitnoj vanrednoj sjednici razmotrila još jednom odobreni režim izdavanja lijeka medicinski kiseonik u bocama, proizvođača Messer BH.

Nakon rasprave jednoglasno je zaključeno da je odobreni režima izdavanja ZU/Rp za predmetni lijek u skladu sa Pravilnikom, te da je istim obuhvaćena primjena lijeka i van zdravstvene ustanove sekundarnog ili tercijarnog nivoa.

Shodno svemu navedenom zaključuje se da lijek s odobrenim režimom izdavanja ZU/Rp može biti primjenjen i u zdravstvenoj ustanovi koja ne pripada sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti