Imtec i FCL u zajedničkom projektu: Pametne table za pametne školarce

12.12.2020. 10:02 / Izvor: Akta.ba
Imtec i FCL u zajedničkom projektu: Pametne table za pametne školarce

Imtec, lider u digitalnim rješenjima za interaktivno obrazovanje u BiH u toku mjeseca oktobra i novembra je uspješno realizovao projekat “Pametne table za pametne školarce”.

Imtec, lider u digitalnim rješenjima za interaktivno obrazovanje u BiH u toku mjeseca oktobra i novembra je uspješno realizovao projekat “Pametne table za pametne školarce”. Projekat je realizovan na zahtjev Fabrike cementa Lukavac koja je u gradovima gdje ima svoje podružnice odlučila donirati interaktivne panele za šest osnovnih škola: "Tušanj" Tuzla, "Lukavac Grad" iz Lukavca, "Sveti Sava" Bijeljina, "Jovan Dučić" Zalužani, "Aleksa Šantić" Vojkovići i "Edhem Mulabdić" Sarajevo. Pored nabavke i isporuke opreme i softvera, pred Imtec d.o.o. je postavljen zadatak obuke nastavnog osoblja u svih 6 škola, sa posebnim akcentom na online nastavu zbog situacije sa pandemijom. 

 

Jasmin Popaja, direktor prodaje Imtec-a je tom prilikom izjavio: „Isporučeni su interaktivni displeji Smart MX265 dijagonale 65” i 4k rezolucije, sa novim operativni sistemom IQ 3.0 prilagođenim korištenju u nastavi. Novi operativni sistem omogućava obavljanje različitih operacija direktno na samom ekranu, a svakako je ostavljena mogućnost spajanja laptopa, desktop računara ili mobitela te slanje sadržaja sa tih uređaja.

Ekrani su, pored toga što imaju vrhunski software u čijem kreiranju učestvuje nastavno osoblje širom svijeta, jako otporni na udarce i oštećenja. U vrijeme pandemije, školama će biti od velike koristi to što software koji je dio rješenja nudi mogućnost realizacije online nastave sa modulom za ocjenjivanje učenika. 

Interaktivni displeji predstavljaju evoluciju u korištenju interaktivne opreme, jer sa boljom rezolucijom, jednostavnijom instalacijom te rukovanjem predstavljaju prirodnog nasljednika pametnih tabli sa projektorom.

Mislim da je važno napomenuti da su predstavnici Lukavac Cementa u želji da odaberu najbolje rješenje za škole i učenike bili na prezentaciji u našim prostorijama, gdje su mogli vidjeti različita rješenja, a odabrali su ovo koje i mi smatramo najboljim.“  

 

Nihad Begić, direktor marketinga i prodaje Fabrike cementa Lukavac, je istakao da je projekt "Pametne table za pametne školarce" samo jedan u nizu projekata društvene odgovornosti kojim je Fabrika cementa Lukavac pomogla pojedinim školama u ovim teškim vremenima. 

"Svjesni svih otežanih uslova u kojima rade mnogi nastavnici i učenici, odlučili smo da školama, koje se nalaze u mjestima gdje su naši proizvodni pogoni cementa i betona, poklonimo pametne table. Jedan od razloga je i to što nismo uspjeli održati naš redovni septembarski Dan otvorenih vrata, na kojem uvijek ugostimo brojne učenike. Poznato je da smo kompanija koja prati savremene trendove i koja svoje društveno odgovorne projekte u najvećoj mjeri posvećuje djeci i omladini, njihovom što boljem obrazovanju i zdravom razvoju. Smatramo da je upotreba novih tehnologija u nastavnom procesu od velike važnosti i da doprinosi inovativnosti i motivaciji učenika, a nastavnicima olakšava rad, posebno sada u korona krizi kada je bitno držati distancu i osigurati kvalitetnu online nastavu. Table omogućavaju dinamičnost, fleksibilnost i interaktivnost u nastavi te tako dodatno potiču aktivnu ulogu učenika", dodao je Begić. 

Doniranjem Smart board interaktivnih tabli najnovije generacije, u vrijednosti od skoro 28.000 KM, Lukavac Cement i Lukavac Beton žele podržati modernizaciju nastave u BiH, a školarcima omogućiti što interesantnije i kvalitetnije časove.

Ulaganje u obrazovanje mladih i savremene tehnologije 21. stoljeća jedan je od prioriteta Fabrike cementa Lukavac, koja sprovodi i podržava sve inicijative i akcije koje donose dugoročnu korist široj društvenoj zajednici.

Na kraju iz Imtec-a su poručili da su oni bosanskohercegovačka IT kompanija fokusirana da pruži vrhunsku uslugu svojim klijentima te im daju punu sigurnost da će imati  kvalitetnog partnera i  najbolja tehnološka rješenja u skladu sa njihovim potrebama.

"Uvjereni da tehnologija ima svrhu, samo ako unapređuje kvalitet života ljudi, isporučujemo onu tehnologiju koja će sve nas učiniti boljim.  Više od 15 godina smo fokusirani na digitalizaciju procesa obrazovanja u BiH, te smo izrasli u istinskog lidera u tom procesu".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti