Gdje se i kako se odlaže oprema medicinskih radnika koji rade u Covid odjelima?

14.12.2020. 11:38 / Izvor: Akta.ba
Gdje se i kako se odlaže oprema medicinskih radnika koji rade u Covid odjelima?

Pidžame koje nose pacijenti se operu na 90 stepeni u posebnoj mašini za ove namjene, rekao je dr Drljević.

Povećanom upotrebom maski, rukavica, odijela za zaštitu u vrijeme pandemije korona virusa stvaraju se i veće količine otpada, koji, ako je kontaminiran, potencijalno može prenositi virus.

Osim što su prvi na liniji odbrane građana od korona virusa, ljekari i ukupno medicinsko osoblje odgovorni su i za otklanjanje i uništavanje medicinskog otpada, uključujući i onog koji potiče od tretmana Covid pacijenata.

Infektolog Ednan Drljević, šef COVID odjela Opće bolnice, kazao nam je da se prema medicinskom otpadu postupa prema preporukama CDC-a.

"Ako govorimo o odjeći koju nose pacijenti, mislim na pidžame I slično, sve se pere na 90 stepeni. Imamo posebnu mašinu za veš za ove namjene. Oprema koju nose medicinski radnici (maske, rukavice, odijela, skafanderi…) se prvo odloži, a nakon toga spali", rekao nam je dr Drljević.

Inače, prema preporukama CDC-a medicinskim otpadom vezanim za COVID-19 trebalo bi upravljati kao sa otpadom kategorije B (Biomedicinski i medicinski otpad koji zahtijeva poseban tretman), slijedeći metode zbrinjavanja koji se koriste za većinu drugih zaraznih medicinskih otpadnih materijala, uz dodatne mjere koje uključuju primjenu "dvostrukog pakiranja" otpada koji potiče od pacijenata za koje je potvrđeno da su zaraženi COVID-19.

Prema Članu 10 Pravilnika o upravljanju medicinskim otpadom Federacije BiH (Službene novine Federacije BiH, broj 77/08) veoma infektivni otpad zahtjeva toplotnu ili hemijsku sterilizaciju u području gdje se otpad proizvodi prije nego što se isti pomješa sa ostalim infektivnim otpadom. Ovu vrstu otpada je potrebno držati u kutijama ili ambalaži na kojoj su jasno navedene karakteristike i obilježja kategorija i koje pružaju odgovarajuću zaštitu za osobe iz medicinskih ustanova koje stupaju u kontakt prilikom rukovanja navedenom ambalažom. Medicinski otpad koji se stvara u zdravstvenim ustanovama prevozi se na unaprijed utvrđenu lokaciju u sklopu zdravstvene ustanove prije odlaganja, transporta ili prenosa do ovlaštene osobe za navedene aktivnosti.

To mora biti zatvorena prostorija koja ispunjavaju sljedeće uvjete:

  • da je pod nadzorom referenta za upravljanje otpadom;
  • da je dovoljno prostrana za prijem maksimalno predviđene količine otpada različitih kategorija koje moraju biti razdvojeno skladištene;
  • da je onemogućen fizički pristup neovlaštenim licima i štetočinama;
  • da ima obezbijeđen odgovarajući rashladni odjel za otpad koji zahtijeva skladištenje u hladnim prostorijama.
  • da je opremljena uređajima za gašenje požara i inertnim absorbirajućim materijalom za lokaliziranje eventualno prosutih tečnosti (hemikalija).

Ukoliko konačni tretman medicinskog otpada provodi sama zdravstvena ustanova u kojoj otpad nastaje, tretman se provodi u skladu sa uvjetima iz okolinske dozvole ili dozvole za upravljanje otpadom izdate ustanovi. Ukoliko sama zdravstvena ustanova ne provodi konačni tretman medicinskog otpada, ona kao proizvođač/vlasnik medicinskog otpada predaje otpad licu koje ima pribavljenu dozvolu za upravljanje otpadom ili okolinsku dozvolu. Predaja medicinskog otpada od strane proizvođača ili vlasnika medicinskog otpada vrši se u skladu sa Pravilnikom o prenosu obaveza sa proizvođača i prodavača na operatera sistema za upravljanje otpadom.

Smjernice za upravljanje potencijalno infektivnim otpadom u domaćinstvima u kojima postoje sumnjivi slučajevi - COVID-19

Ukoliko u domaćinstvima postoje sumnjivi slučajevi COVID-19, maramice, maske, rukavice i druge slične frakcije otpada moraju se odvojiti od ostatka otpada. To uključuje i otpad koji se inače može reciklirati, poput čaša od jogurta i sl. Oštri predmeti (igle, lancete) se moraju spakirati u jednokratne i neprobojne posude za jednokratnu upotrebu. Tkanine, maske, rukavice za jednokratnu upotrebu moraju biti uključene u tok odvojenog otpada koji se mora isporučiti u dvije vrećice zatvorene vrpcom ili ljepljivom trakom. Kako bi se osiguralo da ostali korisnici istog kontejnera za otpad, kao radnici koji prikupljaju otpad, ne budu izloženi riziku, otpad se mora dostavljati u sigurno zatvorenim duplim neprobojnim vrećama, neposredno prije uklanjanja kako bi se izbjegla opasnost za komunalne radnike.

B.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti