Nakon testiranja u Engleskoj: Prvi bh. respirator dobio pozitivne ocjene

15.12.2020. 14:41 / Izvor: Akta.ba
Nakon testiranja u Engleskoj: Prvi bh. respirator dobio pozitivne ocjene

Do danas, MD-TEC je vršio testiranja prototipa medicinskih uređaja koje su razvile kompanije iz cijelog svijeta.

Centar za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) završio testiranje prototipa mehaničkog ventilatora za upotrebu u intenzivnoj njezi koji je nedavno dizajnirala i napravila TMD Group d.o.o. Gradačac, uz upute Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.  MD-TEC je izradio detaljan izvještaj o funkcionalnosti i upotrebljivosti, tako da TMD Group sada radi na modificiranom prototipu.

U martu 2020. godine, kao odgovor Vlade Ujedinjenog Kraljevstva na pandemiju COVID-19 i povećanu potrebu za ventilatorima i sličnim medicinskim uređajima, MD-TEC je postao odobreni centar za testiranje za program Vlade Ujedinjenog Kraljevstva "Ventilator Challenge".  Do danas, MD-TEC je vršio testiranja prototipa medicinskih uređaja koje su razvile kompanije iz cijelog svijeta.

"Uzimajući u obzir da TMD izvorno nije proizvođač medicinskih uređaja, ventilator postiže izuzetan nivo funkcionalnosti i upotrebljivosti.  Zato se njihovi napori trebaju uzeti kao značajno dostignuće, te se radujemo nastavku rada sa njima u daljnjem procesu razvoja prototipa", okarakterisao je prototip TMD ventilatora profesor Tom Clutton-Brock, klinički direktor MD-TEC.

Direktor TMD Group Adem Hanić je rekao kako je izuzetno ponosan tim stručnjaka koji su razvili prototip ventilatora za tako kratko vrijeme, a koji je dobio pozitivne ocjene MD-TEC. 

"Dok budemo radili na poboljšanjima, svjesni smo da smo pokrenuli sektor nove industrije u BiH – proizvodnju medicinskih uređaja.  Za sljedeći korak, nadamo se da ćemo dobiti CE oznaku i početi sa širokom proizvodnjom.  Paralelno s tim, sagledavamo mogućnosti razvoja idrugih medicinskih uređaja."

Izvještaj MD-TEC je zaista dobra vijest za TMD Group i za Bosnu i Hercegovinu, smatra Matt Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini.

"Kao što sam uvijek i govorio, Bosna i Hercegovina je zemlja pametnih i vrijednih ljudi kojima samo treba dati priliku.  Izuzetno mi je drago što smo mogli podržati TMD Group upravo u tome, i radujem se početku pune proizvodnje njihovog ventilatora ovdje u BiH", poručio je Field.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti