Grad Živinice i i-platforma potpisali Memorandum o saradnji

17.12.2020. 10:53 / Izvor: Akta.ba
Grad Živinice i i-platforma potpisali Memorandum o saradnji

Grad Živinice je prije četiri godine započeo proces umrežavanja i uspostavljanja komunikacije i saradnje sa svojim građanima koji rade i žive u dijaspori.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković potpisao je Memorandum o saradnji između Grada Živinice i organizacije bosanskohercegovačke dijaspore za razvoj Bosne i Hercegovine u Švicarskoj pod nazivom ”i-dijaspora/i-platforma”.

I-platforma ima za cilj podržati i podsticati razvoj Bosne i Hercegovine kroz uvezivanje bh. dijaspore u Švicarskoj, prikupljanje i razmjenu informacija, povezivanje aktera iz obje zemlje, stvaranje sinergija, podsticaj i promoviranje inicijativa koje daju ili mogu dati doprinos razvoju socijalnih, ekonomskih i kulturnih procesa u Bosni i Hercegovini.

Pri tome i-platforma bosanskohercegovačke dijaspore u Švicarskoj čini sve kako bi se izgradila što bolja saradnja između ljudi, profesija i zajedničkih interesa na relaciji Švicarska i Bosna i Hercegovina.

Grad Živinice je prije četiri godine započeo proces umrežavanja i uspostavljanja komunikacije i saradnje sa svojim građanima koji rade i žive u dijaspori. Potpisani Meomorandum o saradnji sa plaftormom koja okuplja bosanskohercegovačku dijasporu iz Švicarske je još jedan način kako bi se na najbolji mogući način uz zajedničku saradnju sa dijasporom realizovali zajednički projekti i aktivnosti s ciljem jačanja povezivanja dijaspore iz Živinica i lokalne zajednice, čime bi se unaprijedile sve društvene i ekonomske okolnosti u lokalnoj zajednici svim građanima Grada Živinice, gdje god oni živjeli i radili.

Pored potpisivanja Memoranduma, dogovoreni su konkretni koraci kada je u pitanju program manifestacije Dani dijaspore u tekućoj godini koja se već tradicionalno održava već petu godinu zaredom. Na sastanku je bio online prisutan i predsjednik Udruženja Most Haris Halilović koji je dao svoje prijedloge u vezi same ovogodišnje Manifestacije Dani dijaspore.

”Mi želimo Grad Živinice postaviti na mjesto ravno gradovima Evrope i iz tog razloga želimo naći modalitete kako da Grad Živinice promovišemo na najbolji mogući način i postavimo ga nivo Evropskih gradova. Već petu godinu zaredom oragnizujemo Dane dijaspore, a s obzirom da trenutno imamo određene epidemiološke mjere na snazi i radi sigurnosti svih naših građana ovogodišnju Manifestaciju ćemo održati na jedan drugačiji način. Dijaspora za razvoj Bosne i Hercegovine i-dijaspora, sa kojom smo potpisali Memorandum o saradnji, je i-platforma iz Švicarske. Na ovakav način dobijamo podršku i Vlade Švicarske, te nam se otvara mogućnost za realizaciju određenih projekata, zajedno sa našim Udruženjem Most. Cilj nam je da određene projekte koje radimo u Gradu Živinice unaprijedimo posebno projekte koje smo zacrtali da realizujemo, a u pitanju su visoko sofisticirani projekti koji bi trebali biti potpomognuti od strane Evropskih zemalja, a u tome nam svakako može pomoći i naša dijaspora. Smatram da preko dijaspore imamo najbolje ambasadore koji nam mogu pomoći da realizujemo određene projekte”, istakao je gradonačelnik Samir Kamenjaković

Na ovogodišnjim Danima dijaspore bit će realizovan i prvi Živinice Diaspora Online Meet up uz pomoć i-platforme i udruženja Most. Događaj će se održati putem video linka, u saradnji Grada Živinice, i-platforme i Udruženja Most, a cilj saradnje jeste realizacija zajedničkih projekta.

Time će se, prema riječima gradonačelnika Kamenjakovića, naša dijaspora međusobno povezati na jedan konkretniji i kvalitetniji način.

"Mi smo danas sa gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem potpisali Memorandum o međusobnoj saradnji da zajedno učestvujemo u petoj po redu manifestaciji Dani dijaspore Grada Živinice. Ovaj sastanak upravo je došao na inicijativu Gradske uprave Živinice koji su se nama javili prije mjesec dana i predložili saradnju. Mi smo odlučili da vidimo na koji način možemo da podržimo ovogodišnju manifestaciju zbog pandemije. Iz tog razloga odlučili smo da organizujemo on-line sastanak predstavnika dijaspore, a naš zadatak će u ovom slučaju biti da organizujemo našu dijasporu u Švicarskoj. Također, danas smo došli do zaključka da uključimo i dijasporu u Njemačkoj i Austriji. Tako da ćemo krajem ove godine sigurno održati prvi Online Meet Up živiničke dijaspore koji treba da rezultira i zajedničkim projektom naše organizacije, Udruženja Most i Grada Živinice ”, naglasio je Aldin Vrškić predstavnik i-dijaspora/i-platform. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti