Porodica iz Kalesije uzgojila 5 tona krastavaca kornišona

28.12.2020. 13:14 / Izvor: Akta.ba
Porodica iz Kalesije uzgojila 5 tona krastavaca kornišona

Kornišoni iz ovoga kraja su već dugo na evropskom tržištu, ali za Sabinu nema stajanja – samo daljim razvojem i ulaganjem se može osigurati opstanak poljoprivrede u ovom kraju.

Već 20 godina Sabina i njen suprug sa svog imanja nadomak Kalesije, pune vozila otkupljivača krastavaca koji se koriste za spremanje zimnice. Dok su njihova djeca i suprugova braća otišli put Evrope i Amerike, ostavili zarasle parcele, oni uz poruke ohrabrenja poručuju da se na svojoj zemlji može raditi i zaraditi. Obrađuju svu napuštenu zemlju svoje porodice, a pored toga Sabinin suprug se bavi slikarstvom, izgradnjom kamenih ograda, keramikom i ko zna čime još.

Uzgajaju krompir, sve vrsta povrća, jagode, a imaju i svoju proizvodnju pilećeg mesa i jaja. Parcela od 5000 m2 nikad nije nezasijana. Poseban trud ulažu u proizvodnju krastavaca.

"Ponosni smo na posao, koji smo nas dvoje napravili, radimo na proizvodnji zdravih krastavaca na površini, koju možemo stići obraditi. Sa 500 m2 uzgojimo i predamo oko 5 tona krastavaca kornišona", rekla je Sabina.

Plodovi se moraju redovni brati, jer svako prerastanje krastavac stavlja u nižu klasu. Ove godine smo imali prihod od oko 5000 KM. Poljoprivreda se suočava sa manjkom radne snage i izazovima kada su u pitanju cijene, ali od poljoprivrede se može živjeti tokom cijele godine, i to je ono što želimo prenijeti svima koji ne žele napustiti ovu zemlju.

Kornišoni iz ovoga kraja su već dugo na evropskom tržištu, ali za Sabinu nema stajanja – samo daljim razvojem i ulaganjem se može osigurati opstanak poljoprivrede u ovom kraju. Nakon 20 godina rada na zemlji u saradnji sa Partner MKF i USAID-a, Zahirovći su prvi puta dobili donaciju i to plastenik od 30m2, koji neće čekati proljeće da izniknu prvi plodove.

Sabina je već sve pripremila za uzgoj mladog povrća i rasade koje će koristiti u zimskim mjesecima.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti