Turistička zajednica KS: Pad turizma za 80%

29.12.2020. 13:06 / Izvor: Akta.ba
Turistička zajednica KS: Pad turizma za 80%

Pad broja stranih turista je bio 85,2, a domaćih 43,6 posto, a tome su doprinijeli kako pandemija tako i sva ograničenja koja je ona uzrokovala.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo sumirala je godinu i posljedice krize izazvane korona virusom.

Faruk Čaluk iz Turističke zajednice KS je kazao da je turizam u glavnom gradu BiH ove godine doživio veliki pad. Dodao je da se sve nade polažu u 2021.

"Iskreno se nadamo da će naredna godina biti tri puta bolja, nego što je ova bila. Važno je istaći da je 2020. godina počela fantastično, čak i mnogo bolje nego 2019., ali je u martu sve stalo i nažalost i dalje je ista situacija. Međutim, Turistička zajednica nije stala, radilo se punom parom i u kapacitetima u kojima je moglo. Svi naši članovi, turistički radnici s kojima sarađujemo, su se borili koliko su mogli i trudili su se te smo bili međusobno tu jedni za druge i mislim da smo uradili veoma dobar posao s obzirom na to u kakvom trenutno vremenu živimo", kazao je Čaluk.

Mufid Muslić, predsjedavajući povjerenstva Turističke zajednice KS, naglasio je da su uslovi pod kojim je rađeno bili izuzetno teški.

"Važno je istaći da je Turistička zajednica KS kao organizacija radila pod otežanim uslovima zato što u 2020. godini nije imala upravljačku strukturu, tako da je Povjerenstvo nosilo funkciju svih upravljačkih organa i radili smo maksimalno koliko smo mogli raspoloživim kapacitetima. U 2019. godini prijavljen je rekord po pitanju turističkog prometa u Kantonu Sarajevo. Te godine je Kanton Sarajevo posjetilo 665.489 turista, što je za 16,8 posto više u odnosu na 2018. Imali smo 1.446.534 ostvarenih noćenja, što opet govori da je to bilo 22,8 posto povećanje u odnosu na 2018. Prihod od turizma u 2019. godini je bio otprilike nešto više od dvije milijarde KM. Ove godine je drugačija priča, koronavirus je uradio svoje, ušli smo u fazu krize, ali isto tako se iz ovih podataka najviše može izvući poruka šta zapravo znači turistička privreda u ukupnoj privrednoj djelatnosti na području cijele FBiH. Došlo je do promjene svijesti i shvatanja šta je i šta znači turizam te koliko je složen sistem turističke privrede. To nije samo turista koji je prespavao, već je više od 60 privrednih djelatnosti koje su direktno ili indirektno povezane s boravkom gosta u našem gradu i cijeloj BiH", pojasnio je Muslić.

U novembru ove godine samo 7.792 gosta u KS i time se, kako kaž, pokazalo pravo stanje u turizmu i pad od 80,2 posto. 

"Pad broja stranih turista je bio 85,2, a domaćih 43,6 posto, a tome su doprinijeli kako pandemija tako i sva ograničenja koja je ona uzrokovala. Kada je riječ o turističkim noćenjima, zabilježen je pad od 77,3 posto. U dolascima smo 2020. godine imali 123.884 gosta, a u istom periodu 2019. 623.969 gostiju. U januaru smo imali nastavak trenda iz 2019. kada se nakon toga pojavila pandemija i onda su se počeli bilježiti gubici. U novembru ove godine smo imali samo 7.792 gosta", naglasio je.

Naglašavaju da se procijenjuje da će povratak na nivo 2019. godine biti moguć tek 2024., ali i da će se potruditi da prepolove taj period, jer "BiH je neistraženo područje, raspolaže netaknutom prirodom, planinama, jezerima i prelijepim pejzažima".

" Već smo sklopili zanimljive ugovore i ostvarili značajnu saradnju za dinamičnu 2021. godinu", poručuju iz TZ. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti