Prijedlog budžeta za 2021. godinu izazvao žestoke kritike poslanika

29.12.2020. 13:57 / Izvor: Akta.ba
Prijedlog budžeta za 2021. godinu izazvao žestoke kritike poslanika

Poslanici opozicije posebno su kritikovali stavke koje se tiču utroška sredstava.

Na 17. redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u toku je rasprava o Prijedlogu budžeta za 2021. godinu po hitnom postupku.

Prijedlog budžeta Federacije za 2021. godini, koji je predstavio premijer FBiH Fadil Novalić, izazvao je žestoke kritike poslanika opozicije na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Poslanici opozicije posebno su kritikovali stavke koje se tiču utroška sredstava. Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić nazvala je licemjernim Novalićev izraz „konzervativan budžet“, kako ga je nazvao premijer.

Ona je to obrazložila sa nekoliko primjera, između ostalog i time da u vrijeme krize usljed pandemije koronavirusa, Vlada FBiH planira značajna sredstva za nabavku vozila. Između ostalog, i 140.000 maraka za nabavku vozila za Predstavnički dom.

Također, kritikovala je i odluku da se Prijedlogom budžeta planiraju sredstva od 12 miliona KM za renoviranje, odnosno krečenje kancelarija Vlade FBiH u zgradi „Energoinvesta.“

Istakla je i da su ukinuta sredstva za nauku i istraživački rad.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Damir Mašić predočio je jedan amandman.

"Predlažemo amandman kojim bi se povećao iznos novca za finansiranje institucija nauke i kulture od državnog značaja. Budžetom je predviđeno 800.000 KM, a mi predlažemo da to bude još 200.000 KM, znači ukupno milion KM", istakao je Mašić.

Irfan Čengić, zastupnik SDP-a, izjavio je također da je nezadovoljan uslovima, napomenuvši da u hotelu nije bilo mjesta za njegovog kolegu, zastupnika Salmira Kaplana.

"Nema ventilacije, stropovi su niski, nema dovoljno prostora između zastupnika", poručio je Čengić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti