Projekat kojim se omogućava do 40 novih radnih mjesta u drvnoj industriji

30.12.2020. 10:36 / Izvor: Akta.ba
Projekat kojim se omogućava do 40 novih radnih mjesta u drvnoj industriji

Ovaj projekat se u cijelosti završava krajem februara 2021. godine,

Četrdeset polaznika uspješno je završilo teoretsku obuku u okviru projekta "Stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih i žena u drvnoj industriji" koji implementira Udruženje poslodavaca FBiH u okviru USAID WHAM projekta.

Tokom teoretske, online nastave, održane u novembru, polaznici su imali priliku usvojiti znanja o svojstvima, izboru i upotrebi drvnih i nedrvnih materijala, kao i upoznati se sa osnovnima načelima uređenja interijera, mjera zaštite na radu i zaštite okoliša, te primjene postojećih ručnih i mehaničkih aparata i alata za drvnu proizvodnju i obradu.

Po završetku teoretske nastave, polaznici su nastavili sa praktičnom obukom u kompanijama WoodTeam d.o.o. Ilijaš, Fen d.o.o. Lukavac i Nobil d.o.o. Nova Bila.

Jedan dio polaznika će usvojiti određena znanja i vještine u procesima proizvodnje u drvnoj industriji, te će biti osposobljeni za presvlačenja namještaja platnom, tapeciranje sjedišta, te ukrašavanje prostora posebnim tkaninama, sagovima, itd., a drugi dio polaznika će biti osposobljeni da vladaju postupcima savremenih tehnologija pri obradi drveta. Naučit će osnovne principe izbora pribora, alata i mašina za određene operacije, ovladati vještinama pripreme, krojenja i obrađivanja materijala od drveta, te da konstruišu i izrađuju različite vrste namještaja i građevinske stolarije.

Ovaj projekat se u cijelosti završava krajem februara 2021. godine, a cilj projekta je osigurati zaposlenje kod poznatog poslodavca za minimalno 90 posto sudionika od kojih se očekuje da uspješno završe tromjesečni proces obuke. 

Udruženje poslodavaca FBiH i u narednom periodu planira kontinuiranu pripremu i održavanje različitih aktivnosti na osposobljavanju za zapošljavanje, uglavnom mladih i žena, u raznim oblastima privređivanja, a kako bi se uticalo na povećanje produktivnog zapošljavanja.

Ovim putem UPFBiH poziva poslodavce koji imaju kapacitete i tehničke uslove, da u narednim aktivnostima Udruženja u ovoj sferi djelovanja uzmu aktivno učešće i omoguće stručno osposobljavanje u njihovim kompanijama, te na taj način daju priliku nezaposlenim osobama, navodi se u saopćenju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti