Uspješno održan prvi "Živinice Meet Up", najavljeni brojni projekti

30.12.2020. 14:39 / Izvor: Akta.ba
Uspješno održan prvi 'Živinice Meet Up', najavljeni brojni projekti

Nakon više od dva sata druženja, zaključeno je da je organizirani Meet Up izuzetna prilika za networking koja svakako treba prerasti u praksu.

U saradnji Grada Živinice, Udruženja "Most Živinice" i i-platforme 28. decembra upriličen je prvi Živinice Meet Up, online susret sa bosanskohercegovačkim iseljenicima porijeklom iz Živinica.

Ovaj dvosatni susret koji je organiziran u sklopu Manifestacije „Dani dijaspore“ okupio je nešto više od dvadesetak učesnika, uključujući živiničke iseljenike trenutno nastanjene u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Švicarskoj i drugim, pretežno evropskim, zemljama. No, pored navedenih, susretu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, predstavnici i-platforme, predstavnici Udruženja „Most Živinice“ kao i uposlenici Gradske uprave Grada Živinice.

Na početku ove emotivne večeri, okupljenima se obratio živinički gradonačelnik, Samir Kamenjaković koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se, uprkos situaciji prouzrokovanoj koronavirusom, peti put zaredom održava navedena Manifestacija, u sklopu koje su već prikazane dvije izložbe. Kamenjaković istakao je i da će svake naredne godine „Dane dijaspore“ otvarati neke nove osobe i neki novi projekti, kako bi se poslala jasna poruka – vrata Živinica otvorena su za sve osobe.

O značaju same Manifestacije govorilo se u nekoliko navrata, stoga je naglašeno da su se i dvije fabrike u ovom gradu otvorile upravo zahvaljujući Manifestaciji, odnosno učesnicima i konekcijama koje se tih dana i ostvaruju. Iako je praksa da se „Dani dijaspore“ organiziraju u zimskim danima, gradonačelnik Živinica je predložio, a učesnici Meet Up-a oduševljeno podržali, da se Manifestacija održava i u ljetnom periodu, odnosno u mjesecima kada bh. iseljenici najčešće i posjećuju svoju državu, te je za predstojeću godinu predložen mjesec juli kao okvirni mjesec u kojem bi se mogli upriličiti šesti „Dani dijaspore“.

Na prvom "Živinice Meet Up" online događaju govorio je i Haris Halilović ispred Udruženja "Most Živinice" koji je pozvao sve iseljenike da kontaktiraju sa predstavnicima ovog Udruženja kako bi se i dalje spajali i povezivali trenutni građani Živinica sa Živiničanima koji ne žive u svom rodnom gradu.

Ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine nastupao je gospodin Kemo Sarač koji je, prije svega, pohvalio trud i zalaganje gospodina Kamenjakovića, kazavši kako se odavno nije susreo sa tako inovativnim gradonačelnikom koji širokogrudno prihvata iseljenike kao bitan faktor za razvoj grada. Dodao je da su Grad Živinice, na čelu s gradonačelnikom, zapravo prvi koji su u gradski budžet uvrstili sredstva za saradnju s dijasporom, te poručio da će navedeno Ministarstvo zasigurno sufinansirati projekte koji potenciraju saradnju sa iseljeništvom.

Također, učesnicima su se obratili i predstavnici i-platforme koji su velikim dijelom zaslužni za itekako uspješnu organizaciju ovog događaja, predstavili su naše djelovanje, ali i buduće planove, te istakli značaj ovakvih susreta, napomenuvši da je jedan sličan, „Kladanj Meet Up“ već do sada iznjedrio odlične i zaista vidljive rezultate.

Impresije iseljenika

Ipak, najemotivniji dio susreta nastupio je u trenutku pojedinačnog predstavljanja iseljenika. Zanimljivo je da je veliki broj mladih ljudi prisustvovao samom eventu, što je još jednom dokazalo da su mladi iz Bosne i Hercegovine zaista zainteresirani za prosperitet svojih gradova. Oduševljeni, kako su sami istakli, evropskom organizacijom Meet Up-a, zaista nisu krili svoje emocije. No, pored mlađih, na sastanku smo mogli vidjeti i znatan broj osoba srednjih godina, različitih karijernih profila. Ipak, iako je značajna razlika u godinama, jedna stvar im je zajednička. Sve iseljenike iz Živinica s kojima smo se družili povezuje čežnja za rodnim gradom.

Mnogo planova za budućnost

Našalivši se da „ljubav ulazi na usta“, jedan od prijedloga budućih projekata jeste i organizacija gastro susreta u Živinicama koji bi u potpunosti, kako je istaknuto, bio finansiran iz budžeta Grada, a podrazumijevao bi pripremu i degustaciju kulinarskih proizvoda iz zemalja iz koje dolaze živinički iseljenici.

Također, jedan od planova, a tiče se ovog Grada, jeste i potencijalna izgradnja toplane. No, prije navedenog na redu je studija izvodljivosti koja će, prema riječima gospodina Kamenjakovića, biti gotova za tri mjeseca. Da bi ovaj potencijalni projekat prošao u najboljem redu, živinički gradonačelnik pozvao je sve stručnjake, posebno iseljenike, da iznesu svoje mišljenje, kontaktiraju Grad i zajedničkim snagama dođu do rješenja.

Istovremeno, ulaganje u turizam kao i gradnja naučno-tehnološkog parkaprijedlozi su za razvoj Živinica i uopće Bosne i Hercegovine, kao i, već spomenuta, ljetna organizacija „Dana dijaspore“.

Ovo su samo neki od predloženih projekata kojima bi se stvorila, ne samo emotivna, nego i tehnička veza između građana Živinica i iseljenika.

Na koncu, učesnici Meet Up-a, sretni što su se već na prvom susretu mnoge stvari konkretizovale, zamoljeni su da do idućeg susreta pošalju svoje projektne prijedloge, te da u pisanoj formi predstave načine realizacije istih.

Nakon više od dva sata druženja, zaključeno je da je organizirani Meet Up izuzetna prilika za networking koja svakako treba prerasti u praksu.

Idući susret ovog tipa zakazan je za prvi mjesec naredne godine, saopćeno je iz i-platforme.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti