DHL Express ima vitalnu ulogu u logistici vakcina COVID-19 u Evropi

11.01.2021. 09:15 / Izvor: Akta.ba
DHL Express ima vitalnu ulogu u logistici vakcina COVID-19 u Evropi
OTVORI GALERIJU

Osim Evrope, DHL Express je također dostavio vakcine u Bahrein, Cile, Kostariku, Izrael, Meksiko, Oman i Singapur.

Od Božica, DHL Express, vodeća međunarodna express kompanija u svijetu, sa više od 50 letova je transportovala brojne pošiljke koje su sadržale hitno potrebne vakcine protiv COVID-19 unutar Evrope. Destinacije kao što su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Grcka, Finska, Italija, Litvanija, Norveška, Rumunija i Švedska su dobile prve serije vakcina za potrebe svojih stanovnika.

Nekoliko ovih zemalja su već dobile dodatne količine preko DHL Express, npr. Italija, Litvanija, Norveška i Rumunija. Sa mrežom sortirnih centara i carinskih odjela, koji se prostiru u 60 zemalja i teritorija u Evropi i sa preko 100 operativnih aviona, DHL Express ima odličnu opremu i spreman je za redovno snabdijevanje i ostalih zemalja sa vakcinama protiv COVID-19 u Evropi i šire.

“Naša Express mreža je već dokazala svoju snažnu otpornost tokom prvih sedmica pandemije. Dok su gotovo sve nacije uvele “lockdown”, naše operacije nisu nigdje stale”, rekao je Alberto Nobis, CEO DHL Express Evrope.

“U našem DNK je da dostavljamo, čak i u doba globalne krize. Zahvaljujući našim ljudima i infrastrukturi držimo otvorene trgovačke rute i omogućavamo našim klijentima da nastave svoje poslovanje. Sa međunarodnim ekspress dostavama vakcina protiv COVID-19 pružamo podršku brojnim vladama u njihovoj borbi protiv pandemije. Naše snažno prisustvo u Evropi omogućava nam da medicinsku robu transportujemo iz zemlje u zemlju u roku od 24 sata.”

Osim Evrope, DHL Express je također dostavio vakcine u Bahrein, Cile, Kostariku, Izrael, Meksiko, Oman i Singapur.

Više od 9.000 stručnjaka radi širom DHL-ove globalne mreže tako da su farmaceutski proizvodi, medicinska oprema, klinička ispitivanja i istraživačke organizacije, veletrgovci i distributeri, kao i bolnice i druge zdravstvene ustanove povezani kroz lanac vrijednosti i digitalizacijom. DHL-ov portfolio za zdravstvenu industriju uključuje više od 150 farmaceuta, preko 20 skladišta za klinička ispitivanja, preko 100 certificiranih stanica, preko 160 skladišta sa kvalifikovanim GDP, preko 15 lokacija s GMP certifikatom i preko 135 Medical Express lokacija.

Na globalnom nivou dobavljači imaju izazov da brzo uspostave lanac medicinske opskrbe za dostavu vakcina bez presedana za više od 10 milijardi doza širom svijeta - također u regijama s manje razvijenom logističkom infrastrukturom, gdje živi oko 3 milijarde ljudi. Da bi se osigurala globalna pokrivenost u naredne dvije godine, bit će potrebno do 200.000 paleta za transport i 15miliona rashladnih kutija, kao i 15.000 letova u različitim postavkama lanca opskrbe.

Uz vakcine koje su se historijski razvijale u vremenskom periodu od 5 do 20 godina, ubrzani proces za COVID-19 u toku jedne godine je bez presedana. Vjerovatno će se za određene vakcine nametnuti strogi temperaturni režimi (do -80°C) kako bi se osigurala efikasnost vakcina tokom transporta i skladištenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti