Student kreirao sistem VoteChain: Kako zaustaviti izbornu krađu?

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Student kreirao sistem VoteChain: Kako zaustaviti izbornu krađu?

Demokratija gubi smisao kada građani izgube povjerenje u ispravnost i pravednost izbora.

14.01.2021. 15:24 / Izvor: Akta.ba

Kako vratiti povjerenje građana u izborni proces koji već pomalo gubi i smisao u zemljama poput naše? 

Upravo ovim pitanjem bavio se Aldin Kovačević, student Odsjeka za IT na Internacionalnom Burch univerzitetu. Izborne nepravilnosti i njihov porast u BiH, ali i svijetu, podstakle su ga da se u svom diplomskom radu osvrne na ovaj problem i pokuša ponuditi zanimljivo rješenje. 

VoteChain sistem kreiran je da eliminiše sve aspekte nepovjerenja u izborni proces, učini ga sigurnim, transparentnim i jednostavnim. Koristeći blockchain tehnologiju Aldin je kreirao platformu koja funkcionira na način da se glasovi bilježe putem blockchaina, nepromjenjivih dokumenata koji bi omogućili brojne prednosti. 

Blockchain tehnologija, prvobitno osmišljena i kreirana za Bitcoin kriptovalutu, može biti upotrebljena da bilježi i čuva razne druge važne dokumente, rezultate ili podatke. Jednom zabilježeni podaci se ne mogu mijenjati što ovu tehnologiju čini izuzetno primjenjivom u izbornom procesu. 

Aldin je shvativši ovaj potencijal kreirao jedinstven sistem VoteChain, elektronički sistem glasanja. U ovom sistemu glasanje bi bilo posmatrano kao transakcija. Ulazna transakcija bio bi glasački listić koji bi vlast (CIK) distribuirala građanima, a izlazna transakcija bio bi digitalno potpisan glasački listić koji bi bio dostavljen javno na digitalnu adresu određenog kandidata. Na taj način glas koji bi bio poslan određenom kandidatu bio bi trajno spremljen na blockchainu. Glasanje je aninimno i zaštićeno kodom koji bi CIK dostavio glasaču. Osim toga svaki glas bi se bilježio u trenutku glasanja te bi rezultati bili dostupni odmah i u svakom trenutku tokom glasanja. Glasati bi bilo moguće jednostavno, putem elektroničkih uređaja, transparentno, jer bi svi mogli vidjeti rezultate u istom trenutku, a sam sistem ne dozvoljava izmjenu rezultata i izborne krađe. Zamislite izbore bez nevažećih ili unaprijed označenih glasačkih listića, zakašnjelih glasova i glasača koji zapravo nemaju pravo glasa. 

Aldin Kovačević nakon završene Richmond Park srednje škole u Tuzli odlučio je upisati Odsjek za IT na IBU bez ikakvog prethodnog znanja i iskustva na ovom području. Kako sam Aldin kaže nije ništa znao osim nekih osnova programiranja, ali je znao šta želi i koji mu je cilj. Svoj dodiplomskih studij završio je kao najbolji student Internacionalnog Burch univerziteta, te je nastavio master studij u istom smjeru. 

"Obično se za diplomski rad kreiraju aplikacije ili web stranice, ali ja volim izazove. Želio sam kreirati nešto više, kompleksnije i dugo sam razmišljao o tome. Veliki podršku dobio sam od profesora Dine Keče, koji mi je od prvog dana studiranja pomogao da dosegnem svoj potencijal. Već na drugoj godini studiranja odradio sam prvu praksu, a zatim su uslijedili brojni projekti", kazao je Aldin. 

Upravo okruženje na kakvo je naišao na Internacionalnom Burch univerzitetu i podrška koju je dobio od profesora Dine Keče,  pozitivno su djelovali na njega i podstakli ga da istražuje, kreira i rješava realne društvene probleme. Tako je nastao i VoteChain, prijedlog rješenja za nepovjerenje u izborni proces.

A i koštao bi daleko manje. Od sadašnjih 8,5 miliona KM koliko se potroši u toku izbora, došli bismo na samo 100.000 KM. 

Izborne krađe i “namještanje”

Demokratija gubi smisao kada građani izgube povjerenje u ispravnost i pravednost izbora. Principi demokratije počivaju upravo na pravu glasa i pravu birača da slobodno odlučuje o vladajućim strukturama, da njegove odluke budu ključni faktor u formiranju tih struktura i da vladajuće strukture imaju odgovornost prema građanima. 

Kada se ovi principi dovode u pitanje društvo u cjelini počinje da se lomi. 

SAD, koje se smatraju svjetionikom demokratije, u nedavnim događajima pokazale su koliko izazova može donijeti jedan izborni proces. 

Donald Trump je pokušavajući osporiti izborne rezultate uspio izazvati haos koji je ozbiljno naštetio imidžu SAD-a. Svijet je u nevjerici gledao Trumpove pristalice koje su nasilno upale na Capitol Hill s namjerom da dođu do elektorskih glasova. U neredima u Washingtonu poginule su četiri osobe, a povrijeđeno je najmanje 14 policajaca. 

U BiH izborne krađe i “namještanje” izbora postale su tema za viceve i ismijavanje. Iz godine u godinu povlače se iste priče o unaprijed označenim listićima, lažnim glasovima i sličnim nepravilnostima, a izuzetak nisu bili ni posljednji Lokalni izbori 2020. Nekoliko puta ponavljalo se brojanje glasova u pojedinim općinama, a u mjestu Suhača kod Bosanskog Novog izbori su poništeni i ponovljeni zbog utvrđenih nepravilnosti u radu biračkog odbora.

Na ovo biračko mjesto u ponovljenom izbornom procesu doneseno je gotovo 400 unaprijed označenih listića.

Zbog svega ovoga, Aldin se nada da će VoteChain sistem biti prepoznat kao društveno koristan projekt i da će naći svoji primjenu u praksi jednog dana.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti