Od danas nova lista lijekova na recepte

15.01.2021. 08:18 / Izvor: Akta.ba
Od danas nova lista lijekova na recepte

Jedan od novih lijekova koji je uvršten na listu “A” i koji će od danas biti dostupan na recept jeste lijek za hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

Finansiranjem novih lijekova Fond nastoji da kontinuirano poboljša efikasnost liječenja savremenijim terapijama, smanji broj hospitalizacija i unaprijedi kvalitet života oboljelih, saopšteno je danas iz FZO.

Neki od novih lijekova su na listi “A”, gdje je participacija 10 posto za one koji nisu oslobođeni plaćanja ove obaveze, a osiguranici koji su oslobođeni plaćanja participacije neće plaćati ništa.

Jedan od novih lijekova koji je uvršten na listu “A” i koji će od danas biti dostupan na recept jeste lijek za hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

Osim njega na listi “A” biće dostupne kapi za djecu “holekalciferol” u većem doznom obliku u odnosu na dosadašnji oblik, čime će se pojednostaviti primjena ovog lijeka.

Na listu “A” uvršten je i novi lijek za dijabetes tipa dva “semaglutid”.

I na listi “B”, gdje je participacija 50 posto za sve osiguranike, su dostupni novi lijekovi koje Fond prvi put uvrštava na listu.

Od danas se pet generičkih lijekova za oboljele od hronične opstruktivne bolesti pluća nalazi na listi “A”, što je velika finansijska olakšica za oboljele od ove bolesti, navodi se u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti