Rijetki na odmor kreću bez osiguranja

18.08.2017. 11:32 / Izvor: Glas Srpske
Rijetki na odmor kreću bez osiguranja

Prema podacima Fonda, ove godine najviše ovih obrazaca izdato je za Crnu Goru, Hrvatsku i Srbiju, zatim Njemačku, Austriju i Sloveniju.

Kako bi putovanje u inostranstvo bilo što bezbrižnije, stanovnici RS sve češće uzimaju ino-obrasce Fonda zdravstvenog osiguranja RS, što potvrđuje podatak da je samo u prvih sedam mjeseci ove godine izdato više od 28.300 ovih dokumenata, što je mnogo više nego ranijih godina.

Prema podacima Fonda, ove godine najviše ovih obrazaca izdato je za Crnu Goru, Hrvatsku i Srbiju, zatim Njemačku, Austriju i Sloveniju, dok je 2015. tokom cijele godine izdato svega 36.400 obrazaca.

"Rast broja izdatih ino-obrazaca je pokazatelj da je poboljšana svijest osiguranika o značaju zdravstvenog osiguranja, naročito za vrijeme boravka u inostranstvu, gdje su zdravstvene usluge izuzetno skupe i obično iznose po nekoliko hiljada eura. Osim toga, bilo je i slučajeva gdje je liječenje osiguranika koštalo i više od 100.000 eura, što bi malo koja porodica mogla da plati", kazali su u Fondu.

Ino-obrazac, koji je besplatan, kada su u pitanju odlasci u inostranstvo iz privatnih razloga, može se izdati na period do 60 dana u toku godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti