Delić: Svaki poljoprivredni proizvođač u KS je dragocjen i imat će našu podršku

20.01.2021. 07:29 / Izvor: Akta.ba
Delić: Svaki poljoprivredni proizvođač u KS je dragocjen i imat će našu podršku

Pandemija je cjelokupnoj privredi donijela probleme i izazove, tako i poljoprivrednim proizvođačima.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je jučer Poljoprivredno dobro Butmir, Kantonalno javno preduzeće Veterinarska stanica, te Odjeljenje za poljoprivredne poslove Ministarstva privrede KS.

"Svaki poljoprivredni proizvođač u KS je dragocjen i imat će našu podršku", izjavio je ministar Delić, nakon posjete Odjeljenju za poljoprivredne stručne poslove Ministarstva privrede KS.

Pandemija je cjelokupnoj privredi donijela probleme i izazove, tako i poljoprivrednim proizvođačima. S jedne strane povećan je broj zahtjeva za poticaje u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu, što govori o pojačanoj poljoprivrednoj aktivnosti, a s druge strane otežan je plasman proizvoda zbog općeg pada prometa i kupovne moći, kao i ograničenja rada nekih potrošača tih proizvoda, poput ugostiteljskih objekata i hotela.

S obzirom na vrlo nepovoljan omjer izvoza i uvoza u Kantonu Sarajevo, koji je veliki uvoznik i bilježi značajan vanjskotrgovinski deficit, svaka proizvodnja koja utječe na povećanje izvoza ili smanjenje uvoza od nemjerljivog je značaja za Kanton. Zbog velikog uvoza prehrambenih proizvoda, svaka vrsta poljoprivredne proizvodnje u KS je dragocjena, saopćeno je iz Službe za protokol i pres Kantona Sarajevo.

"Zbog svega toga nastavit ćemo podržavati poljoprivredne proizvođače i napraviti određene iskorake u novim modelima podrške, kojim ćemo obuhvatati i proizvodnje koje do sada nisu imale značajniju podršku jer ih zastarjele procedure nisu prepoznavale", najavio je ministar.

Naglasio je i kako će se sistem podrške unapređivati kroz dijalog s poljoprivrednicima, te dodao kako će se paralelno raditi na unapređenju uvjeta i sistema rada spomenutom odjeljenju Ministarstva privrede KS.

"Kada je riječ o PD Butmir, moram reći da je nažalost to preduzeće u proteklim godinama imalo brojne reputacijske krize, što ga je nažalost u određenoj mjeri obilježilo, pa je njegova proizvodnja pala u sjenu. Želim staviti u prvi plan proizvodnju ovog poljoprivrednog dobra, tih 850 grla i gotovo 8.000 litara mlijeka dnevno, te njegov značaj kao dobavljača za domaće prerađivače iz mliječne industrije. Ministarstvo će pomoći preduzeću u savladavanju određenih administrativnih problema, te podržati projekte koji donose novu vrijednost i njegovu finansijsku stabilnost", istakao je Delić.

Kazao je i kako je uvidio da se Veterinarska stanica susreće sa stanovitim problemima u upravljačkim strukturama, te najavio njihovo rješavanje u skorije vrijeme.

"Ministarstvo će i u 2021. godini nastaviti pružati podršku Veterinarskoj stanici i raditi na unapređenju njenog rada", rekao je ministar Delić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti