Novi visoki predstavnik u BiH

22.01.2021. 08:21 / Izvor: BHRT
Novi visoki predstavnik u BiH

Potvrda njemačke Vlade da je Kristian Šmit kandidat za novog viskogpredstavnika u BiH za većinu je pozitivna vijest.

Zvanično kandidat za novog visokog predstavnika u našoj zemlji je Nijemac Kristian Šmit. Oni koji ga poznaju opisuju ga kao tihog čovjeka, koji je dosljedan u ostvarivanju svojih ciljeva. Kakva su očekivanja od novog visokog predstavnika?

Potvrda njemačke Vlade da je Kristian Šmit kandidat za novog viskogpredstavnika u BiH za većinu je pozitivna vijest. U BiH to je signal je za promjene. U Njemačkoj situacija drugačija.

Bodo Weber, politički analitičar iz Njemačke - "Bojim se da vas moram razočarati, Bosna i nije bitna tema u Njemačkoj i ova vijest jedva da se mogla naći jučer."

Odluka donijeta na najvišem nivou, od same kancelarke Njemačke. Znak je to, kažu analitičari, za oživljavanje uloge OHR-a, ali i jače angažiranje Njemačke. Ipak, nejasno je…

"Da li stoji jedna jasna politika iza te inicijative jačeg angažmana, politika koja bi značila da njemačka treba poduzimati političku inicijativu pogotovo na strani EU", kazao je Weber.

Sve to trenutno zavisi od procedura. Visokog predstavnika bira Upravni odbor PIC-a, a potvrđuje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. Rusija ima pravo veta, a poznato je da se zalažu za zatvaranje OHR-a. Oni koji učestvuju u kreiranju njemačke politke kažu da se nadaju kompromisu sa Rusijom. Ali i poručuju:

Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu - "Evropa i međunarodna zajednica ne žele sprovoditi protektorat nad BiH. Mi ne želimo nikoga pritisnuti, ko to mora, to su sami građani kroz svoje izborno izjašnjavanje , oni moraju postaviti prioritete i ciljeve. Ova struktura nije pokazala veliki interes za ulazak BiH u EU."

I upravo zbog EU potrebno je transformisati sistem u BiH. Nema kandidatskog statusa ako imamo paralelni sistem vlasti u BiH, kaže predsjenik HDZ-a.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH - "Ako će ta osoba u značajnoj mjeri voditi politiku koju zagovara merkel onda ćemo vrlo brzo dobiti klasičnu transfromaciju uloge OHR, ja se nadam u narednih godinu,dvije da će se OHR izmjestiti iz BiH i biti zašitino tjelo izvan okvira ustava koji neće uticati na ustavna određenja u bih."

Iz Delegacije EU ili ambasada SAD-a i Rusije nema zvaničnih reakcija na izbor Šmita. On bi trebao biti izabran do marta mjeseca. Na potvrdu se čeka, kao i odgovor na pitanje: Hoće li koristiti bonska ovlaštenja?

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti