Jedan kanton u BiH će građanima za novac ponuditi rusko cjepivo

25.01.2021. 09:52 / Izvor: Agencije
Jedan kanton u BiH će građanima za novac ponuditi rusko cjepivo

Radi se o komercijalnome cijepljenju zbog poslovnih ili drugih razloga, izvijestili su iz Zapadnohercegovačkog kantona.

Zapadnohercegovački kanton u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH mogao bi biti prvi u Bosni i Hercegovini koji će omogućiti cijepljenje svojih stanovnika protiv korona virusa, ali na komercijajlnoj osnovi i to ruskim cjepivom Sputnjik V.

U izjavi za medije šefica Zavoda za javno zdravstvo Andrea Jurić izjavila je kako će ovaj zavod nabaviti rusko cjepivo protiv korona virusa za dobavljače, veledrogerije i građane koji se žele cijepiti prije nego što entitet Federacija BiH nabavi cjepivo.

"Radi se o komercijalnome cijepljenju za sve one koji se žele, zbog poslovnih obveza ili zdravstvenih razloga, cijepiti prije nego što Federacija nabavi cjepiva", rekla je Jurić, prenosi Hina.

Cjepivo za novac, cijepljenje besplatno

Pojasnila je pritom kako bi rusko cjepivo mogli dobiti u sljedećih desetak dana. Građani će platiti cjepivo, dok će sama usluga cijepljenja, koja će se obavljati u domovima zdravlja, biti besplatna.

Očekuje se da će u BiH uskoro stići prva pošiljka Pfizerova cjepiva od tek 4000 doza, dok je nepoznanica kada bi u zemlju mogle pristići veće količine cjepiva. Zbog složenog državnog ustroja te nepostojanja državnog ministarstva zdravstva jako je komplicirana procedura nabave lijekova u BiH, uključujući i cjepiva protiv korona virusa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti