Apel građanima

Analizira se voda iz Ljubuškog zbog hepatitisa A, preporučeno koristiti flaširanu

30.12.2022. 12:47 / Izvor: Fena
hepatitis a

Zbog pojave hepatitisa A, iz Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona izvijestili su da su nadležne službe u Gradu Ljubuškom uzorkovali vodu i poslali je na daljnju analizu.

Zbog pojave hepatitisa A, iz Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona izvijestili su da su nadležne službe u Gradu Ljubuškom uzorkovali vodu i poslali je na daljnju analizu u Zagreb, budući da se ovakva vrsta pretraga ne može uraditi u Bosni i Hercegovini.

Naglasili su da trenutno nema straha za veću zabrinutost te su apelirali građanima na češće pranje ruku.

U područjima gdje su zabilježeni slučajevi, prije svega u Studencima-Ljubuški, iz Zavoda su preporučili konzumiranje flaširane vode.

"Kako bi se prevenirao nastanak Hepatitisa A, potrebno je češće prati ruke i paziti od kud se konzumira voda. Važno je da osobe ne konzumiraju vodu iz sumnjivih izvora i ako postoje znakovi zamućenosti vode. Također, ako su u susjedstvu zabilježeni slučajevi Hepatitisa A potrebno je koristiti flaširanu voda za piće i kuhanje", navodi se iz Zavoda.

Hepatitis A je visoko zarazna, upalna bolest jetre. U pravilu se ne prenosi uobičajenim kontaktom među ljudima, a čovjek je najzarazniji u drugoj polovici inkubacije dok još nema simptome. U većini slučajeva prestaje biti zarazan tjedan nakon pojave žutice.

Liječenje je simptomatsko, ne postoji specifičan lijek protiv hepatitisa A. Bolest uglavnom prolazi spontano, no oporavak može trajati dugo. Na bolest se može djelovati preventivno cijepljenjem kao najvažnijom mjerom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti