USAID-ov "Projekt Turizam" podrška putu BiH ka samoodrživosti

26.01.2021. 10:57 / Izvor: Fena
USAID-ov 'Projekt Turizam' podrška putu BiH ka samoodrživosti

USAID-ova podrška ulaganjima dijaspore zajedno sa novim projektom podrške turizmu vrijednim 20 miliona dolara snažna su podrška putu Bosne i Hercegovine ka samoodrživosti

USAID-ova podrška ulaganjima dijaspore zajedno sa novim projektom podrške turizmu vrijednim 20 miliona dolara snažna su podrška putu Bosne i Hercegovine ka samoodrživosti – navela je danas direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy Eslick.

USAID će kroz novi projekt namijenjen turizmu, kako je dodala, osigurati ekonomski razvoj utemeljen na jedinstvenim ljepotama zemlje, dok postojeći projekt Diaspora Invest vrijedan 6,2 miliona dolara pomaže promociju ulaganja sve više rastuće dijaspore u svoju zemlju.

"Radeći na ovom projektu poslužit ćemo se rezultatima prethodnih napora USAID-a na razvoju partnerstva u BiH. Veoma smo sretni što imamo saradnju ministarstava na državnom i entitetskim nivoima za turizam. Nadam se da ćemo u narednih pet godina imati priliku da vidimo rezultate transformacije. Imamo ljepotu koja može poslužiti kao osnova i iskoristiti za stvaranje novih radnih mjesta, za razvoj uslužne i hotelske industrije, zapošljvanje mladih, žena i drugih grupa", izjavila je Eslick tokom drugog dana webinara posvećenog pokretanju petogodišnjeg Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (USAID Turizam).

Izrazila je posvećenost realizaciji projekta i očuvanju prirodnih ljepota BiH, te zahvalnost svima koji su doprinijeli njegovom pokretanju. U video prezentaciji Eslick je podsjetila na prirodne ljepote i resurse koje ima BiH, a koje vrijedi iskoristiti za razvoj turizma.

Projekt USAID Turizam će, kako je istaknuto, kroz poticanje saradnje između svih nivoa vlasti, privrede i lokalnih zajednica, podržati oporavak turističkog sektora u BiH od negativnog uticaja pandemije. Pomoći će jačanju ekonomije kroz unapređenje poslovnog okruženja, jačanje kvaliteta turističkih usluga, povećanje pristupa finansiranju za turistički sektor, te snažnijem marketingu zemlje prema međunarodnim turističkim tržištima.

Učesnici webinara će danas detaljnije govoriti o razvoju turizma dok se oporavlja od pandemije, mogućnostima za povećanje broja dolazaka turista i poboljšanja marketinga destinacije, kao i o turističkim tehnološkim inovacijama u cilju postizanja konkurentnosti na svjetskoj sceni i pokretanje rasta.

Prvog dana webinara ambasador SAD-a Eric Nelson, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, te ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo, ministrica trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić govorili su o vlastitom viđenju kako turizam može potaknuti razvoj BiH ka samoodrživosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti