Dodatne povoljnosti za ostvarivanje prava na podsticaje u RS-u

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dodatne povoljnosti za ostvarivanje prava na podsticaje u RS-u

Ministarstvo privrede i preduzetništva podsjeća privredne subjekte da od 1. januara ove godine teče rok za podnošenje zahtjeva.

27.01.2021. 14:53 / Izvor: Akta.ba

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske uvedena je dodatna mogućnost da privredni subjekt može da ostvari pravo na podsticaj i za zaposlene sa kojima je zasnovao radni odnos i poslije marta 2019. godine, rečeno je Srni u Ministarstvu privrede i preduzetništva Srpske.

U Ministarstvu pojašnjavaju da je uslov za ostvarivanje prava na podsticaj da su zaposleni bili u radnom odnosu kod privrednog subjekta najmanje jedan puni obračunski period prije obračunskog perioda za koji se ostvaruje podsticaj.

"U tom slučaju, početni iznos plate predstavlja prosječna visina plate u obračunskom periodu koji prethodi periodu, odnosno mjesecu za koji se traži podsticaj", navode iz Ministarstva.

Primjera radi, ukoliko privredni subjekt podnosi zahtjev za podsticaj za radnike u obračunskom periodu jul-decembar 2020. godine, uslov je da je radnik zaposlen kod poslodavca najkasnije do 31. decembra 2019. godine, a početni iznos plate predstavlja visina prosječne plate isplaćena u obračunskom periodu januar-jun 2020. godine.

Iz Ministarstva navode da su pravo na podsticajna sredstva prvobitno imala privredna društva i preduzetnici, koji su povećali plate zaposlenih u odnosu na početnu platu iz marta 2019. godine. 

Ministarstvo privrede i preduzetništva podsjeća privredne subjekte da od 1. januara ove godine teče rok za podnošenje zahtjeva za podsticaj za povećanje plata radnika za treći obračunski period jul-decembar 2020. godine.

"Privredni subjekti podnose zahtjev najkasnije u roku od 60 dana od dana isteka obračunskog perioda za koji se traži podsticaj, a zahtjev se podnosi u elektronskoj formi putem aplikacije `e-podsticaj`, koja je dostupna na sajtu Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske", ističu u Mnistarstvu.

Nakon što aplikacija automatski potvrdi da je zahtjev ispravno popunjen i uspješno elektronski dostavljen, pojašnjavaju u Ministarstvu, privredni subjekt štampa, potpisuje i ovjerava dio zahtjeva koji se odnosi na opšte podatke, te ga dostavlja Ministarstvu u pisanoj formi.

Zahtjev u pisanoj formi sadrži bar-kod koji se dodjeljuje nakon uspješne elektronske dostave, a smatra se podnesenim kada se Ministarstvu dostavi odštampani dio zahtjeva sa bar kodom. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti