Rudnik uglja Gračanica: Najveće plate, bez dugovanja državi, pozitivno poslovanje...

31.01.2021. 11:06 / Izvor: Federalna.ba
Rudnik uglja Gračanica: Najveće plate, bez dugovanja državi, pozitivno poslovanje...

Jedini je rudnik koji posluje pozitivno u Koncernu Elektroprivrede BiH i primjer upravljanja državnom imovinom.

I pored otežanog poslovanja uzrokovanog pandemijom, Rudnik uglja Gračanica u općini Gornji Vakuf/Uskoplje poslovnu je godinu završio s višemilionskom dobiti.

Jedini je rudnik koji posluje pozitivno u Koncernu Elektroprivrede BiH i primjer upravljanja državnom imovinom.

Najveće plaće u sektoru rudarstva Federacije, u prosjeku 1.600 maraka, bez dugovanja prema državi i dobavljačima, uz prebačaj planirane proizvodnje – čini se nerealnim za jedan rudnik. Da je to moguće postići, primjer je višegodišnje uspješno poslovanje Rudnika Gračanica.

"Najbitniji je rad. Druga stvar je jedan domaćinski odnos menadžmenta firme prema samoj firmi i prema radnicima“, kaže radnik Ermin Šošić.

Njegov kolega Rašid Hidić dodaje da je tu i njihova borba za radnike i radnička prava.

Zadovoljni radnici donose i pozitivan rezultat u poslovnim knjigama. Naime, u proteklih desetak godina ovaj rudnik je akumulirao nekoliko desetina miliona maraka i, za razliku od drugih, državni kapital godinama uvećava.

"Kada sam došao na čelo ove kompanije, 2011. godine, vrijednost državnog kapitala je bila 33 miliona KM. Danas ona iznosi 56 miliona KM i skoro duplo je uvećana“, kaže Salih Muftić, direktor Rudnika uglja Gračanica", prenosi FTV.

Koliko se dobro planiralo, pokazuje i aktuelno prestrukturiranje u sklopu aktivnosti Elektroprivrede, a prema kojem ovaj rudnik, od 169 uposlenih, ima tek 8 radnika viška. Nadaju se proširenju kapaciteta i podršci vladajućeg društva da bi ova uspješna priča bila nastavljena. A to bi trebalo omogućiti i otvaranje novog zamjenskog kopa Kotezi, što je planirano u naredne tri godine.

Bajro Subašić i Adis Karamustafić nadaju se otvaranju tog kopa – žele raditi, žele redovne plaće, da ne moraju napuštati svoju zemlju.

Za Muamera Čauševića, predsjednika Sindikata Rudnika uglja Gračanica, bila bi sramota da jedan ovakav rudnik ne nastavi i dalje raditi.

A da li će rudarenje biti nastavljeno, o tome će, kao i o sudbini uprave ovog rudnika, odlučivati nadležni u Elektroprivredi BiH, baš kao i o menadžmentima ostalih rudnika u okviru koncerna, koji godinama gomilaju višemilionska dugovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti