Budžet pred predstavničkim domom do kraja mjeseca

03.02.2021. 12:53 / Izvor: Akta.ba
Budžet pred predstavničkim domom do kraja mjeseca

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je u Sarajevu da će na današnjoj sjednici Savjeta biti razmatran budžet institucija BiH za ovu godinu.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je u Sarajevu da će na današnjoj sjednici Savjeta biti razmatran budžet institucija BiH za ovu godinu i da je realno očekivati da taj dokument bude razmatran i na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH do kraja ovog mjeseca.

Odgovarajući na poslaničko pitanje Mirka Šarovića /SDS/, Tegeltija je rekao da prilikom kreiranja budžeta određeni dio sredstava treba planirati i za borbu protiv epidemije virusa korona, bez obzira da li je riječ o nabavci vakcina ili podršci ekonomiji.

"To je sve stvar dogovora u BiH. Sredstva za pandemiju mogu se planirati samo iz redovnih budžetskih sredstava", rekao je Tegeltija na sjednici Predstavničkog doma.

On je istakao da je u prošlom budžetu za te namjene bilo na jednoj poziciji 14,7 miliona KM, a na drugoj 27,2 miliona KM.

Prema njegovim riječima, ova sredstva usmjerena su ka entitetima i Brčko distriktu u ranije dogovorenim procentima, s tim da su ova sredstva nešto povećana za Brčko.

"Federaciji BiH i kantonima pripalo je 61 odsto sredstava, Republici Srpskoj 37 i dva odsto sredstava distriktu Brčko", precizirao je predsjedavajući Savjeta ministara.

Tegeltija je potvrdio da je posao skladištenja vakcina na sebe preuzelo Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara, za šta su planirana dva miliona KM.

On je naveo da je u decembru prošle godine entitetima uplaćeno dodatnih 10 miliona KM i Brčko distriktu, u istim procentima, dok je 13 miliona KM doznačeno kliničkim centrima u BiH, odnosno u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli, te bolnici u Brčkom.

"Prema tome, mi smo oko 40 miliona KM iz budžeta zajedničkih institucija ustupili entitetima i distriktu Brčko za borbu protiv epidemije virusa korona", napomenuo je Tegeltija. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti