Uskoro izvoz goveđeg, jagnjećeg i kozijeg mesa u Maleziju

03.02.2021. 14:10 / Izvor: Akta.ba
Uskoro izvoz goveđeg, jagnjećeg i kozijeg mesa u Maleziju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas da bi BiH uskoro mogla početi s izvozom.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas da bi BiH uskoro mogla početi s izvozom goveđeg, jagnjećeg i kojzeg mesa u Maleziju, jer su za to ispunjeni ključni uslovi.

"Ukoliko epidemiološki uslovi dozvole, nadležni malezijski inspektori će krajem februara doći u BiH i obići objekte koji su nominovani za izvoz, kako bi izvršili kontrole. To je završni korak u procesu odobravanja izvoza mesa goveda, jagnjadi i koza na malezijsko tržište", istakao je Košarac. 

Podsjetio je da su prethodno BiH i Malezija bilateralno usaglasile međunarodne veterinarsko-zdravstvene certifikate, te da je malezijska strana dostavila dodatna pitanja nominovanim izvoznim objektima iz BiH, nakon čega se očekuje dolazak malezijskih inspektora i odobravanje izvoza mesa. 

"U proteklom periodu ubrzano smo radili na aktivnostima neophodnim za izvoz mesa u Maleziju jer cijenimo da je otvaranje novih tržišta jedna od važnih mjera za zaštitu domaće proizvodnje. Cilj je da malezijsko tržište definišemo kao novo tržište za proizvođače i prerađivače mesa iz Republike Srpske i Federacije BiH, kako bismo im omogućili nastavak poslovanja i doprinijeli smanjenju potencijalnih tržišnih viškova", istakao je Košarac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti