Vlada USK-a u prošloj godini za poljoprivredu izdvojila skoro šest miliona KM

09.02.2021. 11:15 / Izvor: Fena
Vlada USK-a u prošloj godini za poljoprivredu izdvojila skoro šest miliona KM

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) u prošloj je godini za poljoprivredu izdvojila skoro šest miliona KM.

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) u prošloj je godini za poljoprivredu izdvojila skoro šest miliona KM. Za poticaje poljoprivrednim proizvođačima usmjereno je 4.740.000 maraka, a sve preuzete obaveze isplaćene su u planiranom vremenskom periodu.

"Skoro sve je ispoštovano i isplaćeno, što vam mogu potvrditi i naši poljoprivredni proizvođači. Osim što smo povećali financijski fond za poljoprivredu, vrlo važno je i to što smo poštovali dogovorene vremenske okvire za isplatu, tako da i proizvođači mogu nesmetano planirati proizvodnju za narednu sezonu", kazao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK Sulejman Kulenović.

Poljoprivrednici s područja Unsko-sanskog kantona potvrdili su kako im je redovna isplata poticaja omogućila i rast proizvodnje.

"Prethodne dvije godine redovno dobijamo izvještaj o utrošku sredstava, u kojem jasno vidimo gdje je i kako utrošena svaka marka za poticaje iz Ministarstva poljoprivrede USK. Imamo obećanje ministra Kulenovića da će tako biti i za 2020. godinu, a jasno je i da sve to pozitivno utiče na našu proizvodnju", kaže predsjednik Udruženja "Seljačka sloga" Cazin Dževahir Babić.

Na sastanku predstavnika Vlade i poljoprivrednih proizvođača razgovaralo se i o problemu nezaštićenosti domaće proizvodnje, odnosno problemu plasmana proizvoda.

"Proizvođači mlijeka iz USK imaju udio od 44 posto u ukupnoj proizvodnji na području Federacije BiH, pa smatramo da zaslužujemo da to bude strateška proizvodnja i da se kroz godinu ili dvije razvije strategija razvoja mljekarstva. Na takav način bismo osigurali i adekvatnije planiranje budžetskih sredstava, kao i konkretniji angažman Poljoprivrednog i Veterinarskog zavoda ", izjavio je predsjednik Kantonalnog udruženja proizvođača mlijeka i mesa Ermin Veladžić.

Rečeno je i da je neophodno u što skorijem periodu riješiti problem plasmana određenih proizvoda, prvenstveno problem otkupa mesa.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić naglasio je kako će se učiniti sve da izdvajanja za poljoprivredu ostanu barem na prošlogodišnjem nivou, bez obzira na financijske posljedice koje je uslovila pandemija koronavirusa.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti