FUCZ završio posao: Respiratori verificirani i pušteni u rad

23.02.2021. 09:35 / Izvor: nap.ba
FUCZ završio posao: Respiratori verificirani i pušteni u rad

Podalje od javnosti proces verifikacije je okončan. Kompletan posao uradila je firma Verlab s kojom je potpisan ugovor.

Verifikacija respiratora koje je iz Kine uvezla kompanija 'Srebrena malina' uspješno je okončana, respiratori su raspodijeljeni i sigurni za upotrebu.

Ova informacija za Patriju je potvrđena iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) koja je i nabavila 100 respiratora.

Podalje od javnosti proces verifikacije je okončan. Kompletan posao uradila je firma Verlab s kojom je potpisan ugovor. Dan nakon potpisanog ugovora posao zakonske verifikacije je počeo.

Težak mukotrpan teret kompletne priče preuzeo je po odluci Vlade Federacije BiH šef odsjeka Enes Memić, koji je imenovan za v.d. direktora FUCZ-a, uz tim iz Uprave konačno je okončao proces o kojem bruji javnost proteklih mjeseci. Opterećena aferama nabavke respiratora i stisnutim rokovima Uprava je nakon kratkotrajne analize i plana prionula poslu.

"Vlada Federacije BiH 15.12.2020 godine ovlastila me da organizujem sve poslove i potpisujem sve akte iz nadležnosti direktora, a već do kraja sada već prošle godine, isticali su rokovi kako sporazuma o skladištenju respiratora, ugovora sa verifikacionom laboratorijom za usluge verifikacije, tako i sporazum za usluge instalacije, servisa prilikom puštanja u rad, puštanje u rad i obuke osoblja koji je ova Uprava imala potpisan sa Dre Medicalom", započinje svoju priču Memić

"Bilo je mnogo posla, ali na radost mog tima i Uprave sve je riješeno. Početkom februara Federalna uprava civilne zaštite okončala je postupak javne nabavke i zaključila ugovor o pružanju usluga zakonske verifikacije. Sada mogu reći da smo okončali važan posao. Istina moglo se to i ranije, ali je sada najvažnije da su respiratori u zdravstvenim ustanovama za koje su i nabavljeni i da su u upotrebi“, kazao je.

Proces verifikacije respiratora započeo je 12.02. u Orašju tačnije Županijskoj bolnici Orašje, a nakon toga i u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Tešnju, Gračanici, Travniku, Novoj Bili, Konjicu, Sanskom Mostu i Goraždu.

"Respiratori su verificirani i pušteni u rad. S obzirom na aktuelnu situaciju u vezi pandemije koronavirusom, a i iskazanoj potrebi zdravstvenih institucija sretan sam da smo okončali ovaj proces. Uporedo s ovim poslom, smo obavljali naše redovne aktivnosti kojih je jako mnogo, a sad kad smo konačno završili i verifikaciju nastavljamo sa obavljanjem poslova iz nadležnosti ove Uprave“, poručio je Memić, ističući da je ovim dokazano da respiratori nisu neupotrebljivi i da su sigurni za upotrebu.

Inače, Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine uputio je odgovor Federalnoj upravi civilne zaštite na zahtjev za provjeru usaglašenosti ventilatora ACM812A Beijing Aerospace Changfeng Co., Ltd. Peking, Narodna republika Kina.

"Specifikacije uređaja sa navedenom namjenom od strane proizvođača u kojoj je navedeno da se ovaj uređaj može koristiti prvenstveno kao stacioniran u prostorijama za intenzivnu njegu, operacionim salama, te da može postati portabilan uređaj ukoliko se koristi sa bocom kisika (npr. kola hitne pomoći). U ovom dokumentu jasno su navedeni modovi rada koji uključuju invazivne i neinvazivne“, navodi se u odgovoru koji potpisuje direktor Zijad Džemić.

Isto je ranije potvrdio i doc. dr. sc. Anđelko Korušić voditelj Odjela anestezije u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu, a inače stalni sudski vještak medicine u Hrvatskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti