BiH na korak do saradnje s EUROPOL-om

24.02.2021. 08:21 / Izvor: Glas Srpske
BiH na korak do saradnje s EUROPOL-om

Tačka za saradnju će biti u Ministarstvu sigurnosti BiH.

BiH bi uskoro, pod uslovom da ne bude više blokada, mogla da uspostavi punu saradnju sa Evropskom policijskom službom (Europol) nakon što je dogovoreno da će tačka za saradnju biti u Ministarstvu sigurnosti BiH. 

Operativni i strateški sporazum o saradnji sa Europolom, koji je BiH potpisala još 2016, u februaru naredne godine ratifikovali su Evropski parlament i Parlament BiH, čime je BiH preuzela obavezu uspostavljanja zajedničke kontakt tačke za saradnju, u kojoj bi operativne informacije sa Evropolom razmjenjivali svi policijski organi u BiH.

Međutim, velike polemike su vođene o tome gdje treba da bude ta zajednička kontakt tačka za saradnju BiH i Evropola, posebno kada je lani zamjenik ministra sigurnosti Nedeljko Jović, u vrijeme dok je pozicija ministra bezbjednosti BiH bila upražnjena, donio instrukciju o uspostavljanju i funkcionisanju tačke, koja predviđa da onda bude u ministarstvu, odnosno da opremu presele iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

To je, s druge strane, izazvalo negodovanje ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare i direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića, koji su navodili da kontakt tačka za saradnju treba da bude u direkciji, a ne u Ministarstvu sigurnosti BiH. O lokaciji zajedničke kontakt tačke trebalo bi ponovo da bude riječi danas na sjednici Vijeća ministara BiH.

Pred ministrima je prijedlog odluke o dodjeli prostora Ministarstvu sigurnosti s ciljem uspostavljanja zajedničke kontakt tačke za saradnju sa Evropolom u prizemlju Zgrade prijateljstva između Grčke i BiH, čiji je predlagač Služba za zajedničke poslove institucija BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti