Od 1. jula 2021. ukida se roming na zapadnom Balkanu

24.02.2021. 11:10 / Izvor: Fena
Od 1. jula 2021. ukida se roming na zapadnom Balkanu

Naredni korak je snižavanje cijena rominga između zapadnog Balkana i Evropske unije.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu izjavila je da je potpisivanje Sporazuma o snižavanju cijena rominga na zapadnom Balkanu u aprilu 2019. predstavljalo historijsko postignuće i jedan od glavnih rezultata Digitalne agende za zapadni Balkan, koja je predanost i povjerenje u regionalni dijalog stavila na ispit, dok je ujedno donijela konkretne koristi građanima.

Na sastanku Radne grupe zapadnog Balkana za politiku rominga koji je održan jučer, Bregu je rekla da je uvjerena sam da će region opet imati rezultate i da će, kada se pandemija okonča, građani uživati sve pogodnosti regiona bez rominga.

" Režim „rominga kao kod kuće“ na zapadnom Balkanu od 1. jula 2021. znači korak bliže snižavanju cijena rominga sa Evropskom unijom",  dodala je Bregu. 

Na sastanku je navedeno da su troškovi rominga između zapadnog Balkana i Evropske unije ogromni i nisu zasnovani na tržišnim uslovima. Zbog izuzetno velikih troškova rominga, građani regiona istu uslugu plaćaju četiri puta više nego građani Evropske unije.

" Naš naredni korak je snižavanje cijena rominga između zapadnog Balkana i Evropske unije, za šta će biti potrebna puna predanost svih uključenih aktera, a posebno telekom operatera, kao i jednako važna tehnička podrška Evropske komisije, Generalne direkcije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije i Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju, te najviših zvaničnika iz regiona",  naglasila je Bregu.

U prvim mjesecima provedbe regionalnog Sporazuma o snižavanju cijena rominga došlo je do povećanja prenosa podataka u romingu u cijelom regionu, kao i značajnog smanjenja troškova rominga, i to između 83 i 96 posto, što je pomoglo u pripremama za ukidanje rominga na zapadnom Balkanu do kojeg bi trebalo doći 1. jula 2021. zapadni Balkan bez rominga i snižavanje cijena rominga sa Evropskom unijom dio je programa zajedničkog regionalnog tržišta, na šta su se lideri zapadnog Balkana obavezali na samitu u Sofiji u novembru 2020.

Vijeće za regionalnu saradnju će na transparentan i sveobuhvatan način pomoći u cijelom procesu pripreme koraka ka snižavanju cijena rominga između Evropske unije i zapadnog Balkana, uključujući i olakšavanje održavanja regionalnih konsultacija sa svim relevantnim akterima, saopćeno je iz RCC-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti