Prve količine vakcina protiv COVID-19 stigle u ZDK

09.03.2021. 14:09 / Izvor: Akta.ba
Prve količine vakcina protiv COVID-19 stigle u ZDK

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) danas je preuzeo od službenika Zavoda za javno zdravstvo FBiH prve količine vakcina protiv COVID-19.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) danas je preuzeo od službenika Zavoda za javno zdravstvo FBiH prve količine vakcina protiv COVID-19, proizvođača AstraZeneca, koje je FBiH dobila od Vlade i države Srbije.

"Stiglo je 740 doza, koje će sutra ujutro (srijeda) biti distribuirane u domove zdravlja u svim gradovima i općinama Zeničko-dobojskog kantona, te u Kantonalnu bolnicu Zenica i Opću bolnicu Tešanj. One su namijenjene za vakcinisanje zdravstvenih radnika koji su u direktnom kontaktu sa COVID-pozitivnim pacijentima", istakao je doktor Senad Huseinagić, direktor Instituta.

On navodi da je, prema evidencijama, interes da se vakciniše pokazalo nešto više od 2.100 zdravstvenih radnika u ovom kantonu, tako da će ova količina biti dovoljna za prvo vakcinisanje oko trećine zainteresovanih.

"Nadamo se da će ubrzo biti osigurane i dodatne količine. Uz zdravstvene radnike, prioritet u vakcinisanju će biti osobe smještene u domove za brigu o starim licima, te hronični bolesnici", navodi Huseinagić.

Očekuje se da će vakcinisanje zdravstvenih radnika započeti sutra (srijeda) ili preksutra (četvrtak), a dinamiku određuju ustanove na terenu.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti